Izvješće o javnim prihodima

Smanjenje ostvarenih javnih prihoda zahtjeva drastične mjere štednje u FBiH

prihodi
15.12.2015.
u 23:38

Pravo stanje ostvarenih prihoda se može vidjeti kad se u strukturu ovih rezultata uvrsti struktura vanjskog duga

Sektor za poreznu politiku i javne prihode Ministarstva financija FBiH sačinio je izvješće o ostvarenim i raspoređenim javnim prihodima za razdoblje od siječnja do rujna tekuće (2015.) godine. Ovo izvješće sačinjeno i predočeno s tabelarnim prikazom pojedinačnih i predočenih stavki prihvatio je na sjednici federalne Vlade premijer Fadil Novalić.

Predočeno i usvojeno izvješće sastoji se od ukupno pet stavaka u kojima je tekstualno i preko tablica predočeno stanje ostvarenih javnih prihoda s i bez uključenih sredstava na ime servisiranja vanjskog duga i sredstava financiranja. Tako da, kada se uključe ova sredstva, stanje poprima sasvim drukčiju, ovaj put negativnu formu. Primjerice, u razdoblju siječanj - rujan 2015. godine ukupno ostvareni prihodi u FBiH iznosili su 5101,7 mil. KM, što je za 5% ili za 248,1 mil. KM više u odnosu na isto izvještajno razdoblje prethodne godine. Dakle, to je stanje promatrano bez servisiranja vanjskog duga i financiranja. Također, svi pojedinačno analizirani prihodi na ovaj način doživjeli su izvjestan rast u odnosu na prethodnu godinu i promatrano razdoblje.

Međutim, pravo stanje se može vidjeti kad se u strukturu ovih rezultata uvrsti struktura vanjskog duga. Dakle, s uključenim sredstvima na ime otplate vanjskog duga, tekući transferi i donacije i primici proračuna Federacije BiH iznosili su 1510,5 mil. KM i manji su za 16% ili za 284,9 mil. KM u odnosu na 2014. godinu. Također, važno je napomenuti kako su ukupni porezni i neporezni prihodi iznosili 1190,5 mil. KM s vidljivim padom od 3% ili za 42,9 mil. KM. Treba imati u vidu i tekuće transfere koji su također manji u odnosu na prethodno razdoblje. Ako se promatra po županijama, sve one izuzev Bosansko-podrinjske i Posavske ostvarile su porast u odnosu na prošlu godinu. Ukupno promatrano, u ovoj sferi porast je ostvaren u iznosu od 12% na sve županije.

Naplata prihoda po osnovi poreza na dohodak ostvarena je u iznosu od 206,2 mil. KM i veća je za 6% ili za 11,9 mil. KM u odnosu na 2014.

Navedenom iznosu treba dodati i zaostale uplate koje se odnose na naplatu prihoda od izmirenih obveza nastalih prema propisima, koji su bili na snazi do donošenja Zakona o porezu na dohodak, u iznosu od 4,6 mil. KM.

Govoreći o izvanproračunskim fondovima (doprinosi za MIO, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti), onda se iz predočenog izvješća može zorno vidjeti kako je ostvaren porast od 3%. Federaciji BiH je s jedinstvenog računa doznačeno 2089,9 mil. KM. Po odbitku vanjskog duga u iznosu od 251,2 mil. KM raspoloživa sredstva Federacije BiH s jedinstvenog računa u devet mjeseci 2015. godine iznosila su 1838,7 mil. KM, što je za 12% ili 204 mil. KM više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ukupno naplaćeni neporezni prihodi županijskih i općinskih proračuna, zajedno s ostalim korisnicima javnih prihoda, iznosili su 480,9 mil. KM i jednaki su iznosu iz 2014. godine. Od ukupno prikupljenih prihoda od cestarina, raspoloživih za raspodjelu u iznosu od 94,2 mil. KM, Federaciji BiH je doznačeno 50 mil. KM, što je za 8,7% ili za 4 mil. KM više nego u istom razdoblju 2014. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije