ANALIZA OVOGODIŠNJEG FESTIVALA MLADIH U MEĐUGORJU

Snažna poruka zajedništva, kako za Crkvu tako i za Hrvate i Hrvatsku

mladifest
Foto: Radio Mir Međugorje
1/10
31.07.2023.
u 07:00

Ovogodišnji Festival mladih u Međugorju, 34. po redu, a koji je najvećim dijelom organizacijski pao na pleća novoga međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića, koji je lanjskog ljeta preuzeo župu sv. Jakova u Međugorju, poslao je više snažnih poruka za današnje vrijeme, kako za Crkvu tako i za društvo, piše Večernji list BiH.

Jedna od tih poruka mogla se iščitati već u najavi samoga Mladifesta, tj. kada je na konferenciji za medije najavljeno da će misna slavlja predvoditi apostolski nuncij u BiH mons. Francis Assisi Chullikatt, koji je otvorio Mladifest, zatim sljedećega dana provincijal Hercegovačke franjevačke provincije mons. Jozo Grbeš, trećega dana međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić te u nedjelju mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

Naime, slika je to mjesne Crkve u BiH, koja se okupila za međugorskim oltarom u osobama, odnosno u službama apostolskog nuncija kao najodgovornije osobe u BiH iz vatikanske perspektive, provincijala kao najodgovornijeg iz franjevačkih redova, župnika kao najodgovornije osobe za župu te mjesnog biskupa kao najodgovornijeg za cijelu Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Dakako, ne smije se izgubiti iz vida ni odgovorna osoba "iz sjene" ovogodišnjeg Mladifesta, a to je apostolski vizitator mons. Aldo Cavalli, koji je na početku Mladifesta pročitao pismo pape Franje i tako simbolički i stvarno dao do znanja tko upravlja Međugorjem u ovome trenutku. No, zajedništvo mjesne Crkve, koje se moglo vidjeti na ovaj način na Mladifestu, od iznimnog je značaja za vjerski život, kako u Hercegovini i Međugorju tako i u cijeloj BiH.

Ohrabrujuća je to poruka koja nadilazi stare prijepore i nesporazume koji su bili u mjesnoj Crkvi ne samo oko Međugorja nego i na crkvenim relacijama (dijecezanski kler - fratri) i stoga se s optimizmom može gledati na budućnost da će stari prijepori biti uspješno prevladani. Dakako, zahvaljujući upravo ovim nabrojenim osobama i njihovu osobnom stavu i trudu, a koje su se dan za danom našle u zajedništvu za međugorskim oltarom.

Također, organizator ovogodišnjeg Mladifesta kao da namjerno nije htio zvati "svećenike - zvijezde" da drže jutarnje kateheze, nego ih je povjerio javnosti manje poznatim imenima.

No jednako kvalitetnim i zanimljivima bez obzira na to što im imena nisu razvikana poput onih nekih popularnih "duhovnih estradnjaka". No, kako bi se dobilo na atraktivnosti i kako bi ipak zasjala jedna zvijezda, na Mladifestu je svjedočio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, čiji je nastup bio prava duhovno-domoljubna obnova. U svega pola sata Dalić je izrekao najvažnije teme današnjeg hrvatskog društva, a to su vjera, domoljublje, obitelj, roditelji, odnos prema radu, vjera u uspjeh, poštenje, upornost i poniznost. Svjedočeći o tome svojim životnim primjerom, on je ohrabrivao mlade da ne pokleknu pred životnim izazovima u svijetu koji nije sklon ovim vrijednostima, nego upravo suprotno, da vjeruju dragome Bogu (kako ga je isključivo oslovljavao) da je uvijek s njima, pa čak i onda kada malo odlutaju s pravoga puta jer će ih vratiti na zacrtanu stazu, do željena cilja.

Dalić je, zapravo, bio središnja osoba ovogodišnjeg Festivala mladih jer je izgovorio ono što u Hrvatskoj nitko nema hrabrosti izgovoriti, a to su autentične vrijednosti hrvatskoga naroda, koje se rastaču iz godine u godinu. S jedne strane pod utjecajem nasljednika komunističkog mentaliteta, a s druge trendovskim uvođenjem liberalnog relativizma, kojemu je cilj redefinirati ključne društvene pojmove i odnose, a napose one koje je nabrojio hrvatski izbornik.

Ovogodišnji Mladifest tako je, uza sve ono što sam po sebi jest ova tri i pol desetljeća (duhovna obnova, sakramenti, pjesma i ples), Hrvatskoj i Hrvatima poslao snažnu poruku zajedništva. Od one na crkvenoj razini do one na društvenoj, pa, ako hoćete, i političkoj. I stoga organizatorima, na čelu s novim župnikom fra Zvonimirom Pavičićem, treba čestitati na uspješnom pothvatu. Za koji su se, budimo iskreni, mnogi pribojavali da bi mogao doći u sjenu Svjetskog susreta mladih u Portugalu, koji počinje danas. Te je zbog njega i Mladifest bio tjedan dana ranije nego inače. No, unatoč tome, uspio je poslati snažnu poruku koja je ohrabrila mnoga srca i neće se tek tako moći prešutjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?