Otvoren spomenik skupini “Fenix 72” na Trgu Ivana Pavla II. u Posušju

Spomenik je zahvala bugojanskoj skupini

Spomenik pripadnicima bugojanske skupine
Foto: Pero Crnogorac
28.09.2014.
u 09:51

Htjeli su slobodu hrvatskom narodu

U znaku sjećanja na ubojstvo 19 pripadnika bugojanske skupine “Fenix 72”, u Posušju je jučer nakon svete mise bilo svečano otvaranje spomenika. Prije otvaranja svirana je Lijepa naša te odana počast minutom šutnje hrvatskim domoljubima koji su dali svoje živote za hrvatsku grudu. Pred mnoštvom Posušana, ali gostiju sa svih strana svijeta i daleke Australije, prigodnim govorom obratio se posuški načelnik Branko Bago. Među ostalim je istaknuo.

Sloboda za narod

- Oni su htjeli samo jedno – slobodu za svoj ugnjetavani narod. Ima li veće vrijednosti u ovozemaljskom životu od spremnosti dati svoj život za drugoga. Budimo jedinstveni i dičimo se svojim, a cijenimo tuđe.

Potom se brojnom skupu, izaslanstvima, predstavnicima vlasti i crkve, udrugama i svim drugima dugim govorom obratio Ante Sarić, predstavnik hrvatskih iseljenika iz Australije.

Njegov je govor oduševio sve nazočne na velikom skupu na Trgu Ivana Pavla II. u Posušju. Istaknuo je na samom kraju:

- Nažalost ovih naših 19 vitezova nitko se službeno ne sjeća. Nazivali su ih i teroristima, a oni su borci za slobodu. Još uvijek ne znamo ni za njihove grobove. U ime svih nekadašnjih pripadnika Hrvatskog revolucionarnog bratstva, hrvatske mladeži i njihovih obitelji, zahvaljujem se načelniku Posušja i svima koji su bili odlučni podići ovaj spomenik hrabrim feniksovcima. S riječima zahvale skupu se  obratio i Milan Kovač, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ dr. Tuđman, koji je istaknuo kako očekuje nove spomenike u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima.

Blagoslov spomenika

Uz prigodan program, posuški župnik fra Mladen Vukšić s molitvom je blagoslovio spomenik koji je otvorio Načelnik Bago s obitelji skupine “Fenix 72”, Bešlić i Bakula iz Posušja. Upućene su zahvale svima koji su sudjelovali u ovom projektu, pa tako i Jerki Kovaču i prijateljima iz Australije, pokretačima i financijerima gradnje spomenika hrabrim feniksovcima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije