Predsjedništvo BiH konačno utvrdilo strukturu generalskog zbora

Srbin na čelu Oružanih snaga BiH, Hrvat vodi operacije, Bošnjak resurse

01.08.2023.
u 22:29

Oružane snage BiH jedan su od uspješnijih primjera integracije institucija na razini države

Punih šesnaest mjeseci otkako se trebala provesti rotacija na čelu Oružanih snaga BiH, tročlano Predsjedništvo tek je jučer usvojilo plan strukture generalskoga zbora Oružanih snaga BiH, pa bi tako ubuduće Srbin trebao biti načelnik Zajedničkog stožera OS BiH, a dvojica zamjenika za operacije odnosno resurse bit će Hrvat odnosno Bošnjak, piše Večernji list BiH.

Tako je otkočen proces koji je mjesecima osporavao bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i zbog čega su prosvjedovali NATO i EUFOR. Naime, riječ je o nacionalnom rasporedu generalskih pozicija, odnosno 13 mjesta, kako je to definirano strukturnom generalskog zbora. Ovaj prijedlog s jednom podvarijantom upućen je u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine još u travnju ove godine, nakon što su raspodjelu po nacionalnoj strukturi predložili iz Ministarstva obrane.

Utvrdili Helez, Galić i Goganović

Naime, ministar obrane Zukan Helez je sa svojim zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem utvrdio ovaj raspored te ga je dostavio državnom Predsjedništvu. A ovo kolektivno tijelo, u kojemu nema legitimnog predstavnika Hrvata, prihvatilo je jednu od dviju ponuđenih inačica. Drugim prijedlogom je pak bilo zamišljeno da bošnjački časnik bude zamjenik zadužen za operacije, a Hrvat na čelu logistike u Zajedničkom stožeru. No, to bi onda poremetilo i strukturu u Operativnom zapovjedništvu Oružanih snaga BiH odnosno Zapovjedništvu za potporu Oružanih snaga. Pozicija zapovjednika Operativnog stožera OS BiH tako sada ide Bošnjacima, zamjenik zapovjednika zadužen za operacije bit će Srbin, a zamjenik zapovjednika za resurse hrvatski general. Na čelu Zapovjedništva za potporu bit će general Hrvat, a njegov zamjenik za operacije je Bošnjak, dok pozicija zamjenika za resurse pripada Srbima. Po drugoj pak varijanti, koja nije prošla, da je Bošnjak bio zamjenik u Zajedničkom stožeru Oružanih snaga BiH, a Hrvat na čelu resursa, onda bi Hrvat bio zapovjednik u Operativnome zapovjedništvu Oružanih snaga BiH, Bošnjak pak zamjenik za resurse, a Srbin zamjenik zadužen za operacije. Po drugoj varijanti, koja nije dobila odobrenje, u zapovjedništvu za potporu Bošnjak bi bio zapovjednik, a zamjenik za operacije Hrvat, dok bi na čelu resursa bio srpski general. Prema usvojenom dokumentu, a za što se nije očekivala promjena, hrvatski će časnik biti zapovjednik hrvatskoga puka 4. pješačke brigade koja baštini nasljeđe Hrvatskog vijeća obrane. Jednak je slučaj s 5. pješačkom brigadom kojoj je na čelu bošnjački časnik odnosno 6. kojoj je na čelu general Srbin. Nepromijenjena u odnosu na dosadašnji raspored je i pozicija glavnog inspektora Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine. To je bošnjački časnik. Nakon što je prošla ova odluka, ponovno se procedura vraća u Ministarstvo obrane, gdje će ministar i dvojica zamjenika, što je jedino takvo ministarstvo u državnom Vijeću ministara koje ima predstavnika sva tri konstitutivna naroda, odrediti imena novih generala koji će se naći na čelu Oružanih snaga BiH. Prema proceduri, nakon što Ministarstvo završi posao novoga kadroviranja, popis s imenima ponovno odlazi u Predsjedništvo BiH na novu suglasnost. Teorijski, članovi državnoga vrha mogu odobriti ili pak osporiti ovaj popis novog generalskoga zbora. No, tu procedura ne završava jer će se imena generalskih pozicija naći u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. No, prema nejasnim odredbama Zakona o obrani, ovaj novi raspored s konkretnim imenima ne treba dobiti potporu državnoga Parlamenta kako bi formalno stupio na snagu, odnosno kako bi generali zauzeli svoje nove pozicije u strukturi.

Nije nužan Parlament

Treba reći kako aktualni saziv generalskog zbora iz 2018. godine nije dobio potporu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, no to ništa nije mijenjalo na stvari. Valja reći kako će generalski zbor Oružanih snaga Bosne i Hercegovine dobiti i nove generale koji će se naći u zapovjednoj strukturi jer je nekolicini njih vrijeme za odlazak u mirovinu. Više, naime, generala ima neprekinuti vojni, pa i prijeratni staž u JNA, što ih zbog beneficiranoga statusa automatski šalje u mirovinu. To pak znači da će zbog toga nekoliko časnika biti promaknuto na generalske pozicije. Inače, Zajednički stožer Oružanih snaga BiH stručno je tijelo podčinjeno ministru obrane i u svom sastavu ima operacije s tri uprave i verifikacijskim središtem, resurse s četiri uprave, Odjel za potporu, Ured za vojnu policiju i Dom Oružanih snaga. Zajedničkim stožerom trenutačno rukovodi i zapovijeda načelnik Zajedničkog stožera general-pukovnik Senad Mašović s dva zamjenika - general-bojnikom Ivicom Jerkićem, koji je zamjenik za operacije, te general-bojnikom Gojkom Kneževićem, koji je na čelu Odjela za resurse. Inače, jedinstvene Oružane snage Bosne i Hercegovine uspostavljene su s prvim danom 2006. godine, nakon provedene reforme obrambenog sustava i prijenosa nadležnosti u oblasti obrane s entitetskih na državnu razinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?