Primjena rezultata

Središnja Bosna i njezine općine moraju biti primjer uvažavanja prava naroda

07.01.2021.
u 21:58

Prostor središnje Bosne sa svojim nacionalno mješovitim općinama morao bi biti primjer harmonizacije odnosa dvaju većinskih naroda, Hrvata i Bošnjaka, a upravo je proces primjene izbornih rezultata test na kojemu će se pokazati spremnost za uvažavanjem legitimne volje birača i pravednog odnosa prema interesima i pravima naroda. S obzirom na zastupljenosti, na ovom prostoru nalazi se nekoliko općina u kojima se s velikom pozornošću prati proces provedbe izbornih rezultata, piše Večernji list BiH. 

Počinju razgovori

Ivo Šimunović, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Jajce, u izjavi za Večernji list potvrdio je kako će se danas održati sastanak hrvatskih stranaka okupljenih u koaliciju Zajedno za bolje sutra Jajcu s predstavnicima bošnjačkih stranaka koje predvodi SDA.

“Vidjet ćemo hoćemo li se uspjeti dogovoriti u kojem ćemo smjeru ići. Bilo je špekulacija da će izbjegavati razgovore s nama, ali konačno smo dogovorili da ćemo sjesti. Kakav će biti ishod, to ne znamo”, kazao je Šimunović.

U kontekstu stavova hrvatske strane, Šimunović je naveo kako će se tražiti pravedan odnos, počevši od općinske administracije i radnih mjesta pa do pitanja realizacije projekata koji su bili predviđeni po proračunu.

HDZ BiH i stranke HNS-a i u proteklom su mandatu ukazivali partnerima kako su dogovor i uvažavanje prava jedino rješenje i put za uspjeh te kako Jajce ima velike potencijale koji se samo paritetnim djelovanjima mogu staviti u puni pogon. Nažalost, unatoč činjenici da je HNS nudio ruku dogovora, dojam je kako nije došlo do odnosa koji bi bili na razini koja se očekivala. Stoga hrvatski politički predstavnici ističu kako je ovaj novi saziv Općinskog vijeća nova šansa da se uspostavi korektan odnos te kako bi Hrvati i Bošnjaci, kao većinski narodi u Jajcu, mogli napraviti plan realizacije strateški važnih prioriteta za ukupan napredak Jajca i svih njegovih građana.

U tom je kontekstu posebice važno uvažavati činjenicu da je Jajce multietnička općina u kojoj je potrebno voditi računa o pravima i interesima svakoga od naroda.

Slično stanje je i u Busovači; nacionalni sastav je takav da ima preduvjete za paritet Hrvata i Bošnjaka, a koji mora početi upravo u najvažnijim tijelima općinske vlasti, počevši od Općinskog vijeća. No jedan uvjet koji je stigao od bošnjačkih partnera doveo je do zaustavljanja procesa primjene izbornih rezultata.

Naime, iako je hrvatska strana pokazala dobru volju da se Općinsko vijeće što prije konstituira, a u međuvremenu je bilo i dogovoreno održavanje sjednice i usvajanje proračuna, stigao je zahtjev SDA da predsjedatelj Općinskog vijeća, a kojega već 12 godina daju Hrvati i koji ima status profesionalnog dužnosnika, ubuduće bude bez statusa profesionalizacije. Predsjednica Općinskog odbora HDZ-a BiH Busovača Mirjana Plavičić kazala je kako Hrvati ne mogu ići ispod onoga što su imali 12 godina, a to je profesionalna uloga predsjedatelja Općinskog vijeća.

Sjednica ŽO

Potvrdila je kako se danas održava i sjednica Županijskog odbora HDZ-a BiH Srednjobosanske županije na kojoj će biti i ova tema, a očekuje se zauzimanje smejra djelovanja. Novi Travnik također je općina u kojoj se očekuje početak pregovora hrvatskih i bošnjačkih stranaka u cilju osiguranja potrebne većine u Općinskom vijeću.

Na ovim je izborima koalicija HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. osvojila osam mandata, što ih čini najmoćnijom političkom grupacijom u Vijeću, a od ostalih hrvatskih stranaka u Vijeće su ušli HSS Stjepana Radića s dva vijećnika te HSP BiH s jednim. Na bošnjačkoj političkoj sceni SDA je vodeći s pet vijećnika, a slijede

SDP i Narod i Pravda s po tri, SBiH s dva te SBB s jednim vijećnikom.

Očekivanja su kako će osnovu vlasti činiti stranke koje su dobile najveći broj glasova u dvama narodima, što je i potpuno logično razmišljanje u jednoj višenacionalnoj sredini. •

 

Ključne riječi

Komentara 2

DA
Damir2965
20:32 08.01.2021.

Tocno, ali HDZ je problem. Suradjuju sa SNSD , napadaju SDA a traze od SDA ustupke. Pogledajte Kiseljak i Stolac. U Stocu ima SDA jednog vijecnika manje a HDZ ih potpuno iskljucuje iz svega. SDA i Bosnjaci trebaju sa HRSHRS i Hrvatski Pomak suradjivati, https://faktor.ba/vijest/klub-bosnjaka-u-ov-stolac-hdz-u-ustav-fbih-nije-temelj-pravnog-poretka/111059

Avatar southman
southman
08:13 08.01.2021.

Kada bi SDA imao normalno vodstvo koje razmišlja u pravcu boljitka BiH a ne njenog svođenja na građansku državu pristalo bi na koaliciju sa HDZ-om na svim razinama na način da čelnog čovjeka grada ili općine daje stranka sa više mandata a čelnog čovjeka vijeća druga po snazi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?