Prekogranični projekt "Prevencija nasilja" za srednjoškolce iz Posavske županije i RH

Srednjoškolci iz Orašja poručili: Za bilo kakav oblik nasilja nema opravdanja

storyeditor/2023-12-28/orasje01_nak_bih_271223.jpg
29.12.2023.
u 17:52

Za nasilje nema opravdanja, poručili su srednjoškolci s obiju strana rijeke Save, iz Bosanske i slavonske Posavine, nakon predstave s tematikom vršnjačkoga nasilja "Vrijeme leptirica", redatelja Vedrana Komeričkog u izvedbi osječkih glumaca, piše Večernji list BiH.

Stvarati povjerenje

Tema je predstavljena na pravi način, bliska mladima te su otvoreno progovorili i kazali što misle. Predstava je održana u dvorani Kulturnog centra "Ivo Gregurević" u Orašju, što je za srednjoškolce iz Hrvatske imalo posebnu težinu.

- Kada smo čuli da idemo u Orašje, prva nam je pomisao - idemo u grad Ive Gregurevića i još u centar koji nosi njegovo ime. Svi su bili oduševljeni jer za nas je Gregurević ikona, čovjek koji izaziva veliko divljenje, poštovanje i velika je čast što smo ovdje i sudjelujemo u zajedničkom projektu u Ivinu Orašju jer je i sam sudjelovao u sličnim projektima - kazala je Zdenka Lončarić, pedagoginja u Srednjoj školi Valpovo. Što se teme nasilja tiče, Lončarić tvrdi da je to iznimno aktualna tema, važno je o njoj razgovarati i djelovati. - Društvo je, nažalost, negativan uzor u ponašanjima i primjerima nasilja i kod odraslih koji daju loš primjer, ali ovakvim akcijama želimo ojačati njihove snage kako bi bili otporni prema nasilju. Važno je da roditelji više razgovaraju s djecom uz povjerenje, a ne odnos straha - kaže Lončarić.

Nažalost, vrijeme u kojem živimo, vrijeme modernih tehnologija, ide na ruku mladima sklonima nasilju koje im omogućavaju društvene mreže.

- Za vršnjačko nasilje mladi upravo koriste internet. Uče se govoru mržnje, vrijeđanju, stvaranju skupina usmjerenih na pojedinca. Imamo preventivne projekte i radimo s djecom, mladima, ali i odraslima jer bitno je osvijestiti građane da trebaju reagirati na bilo koji oblik nasilja. Nas također zanima tamna zona, neprijavljeno nasilje, kako bismo reagirali i pomogli onima koji su izloženi nekoj vrsti nasilja - izjavio je Robert Škorvaga, voditelj poslova prevencije u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj u Osijeku.

Prevencija nasilja zapravo je prekogranični projekt resornih ministarstava iz Posavske županije i Republike Hrvatske koji traje godinu dana i odvijao se kroz razne oblike suradnje, a njima su se pridružile i odgojno-obrazovne ustanove.

- Želimo poslati jasnu poruku da djeca grade pozitivne stilove života i da za nasilje svih oblika, uključujući i nasilje prema ženama, rodno uvjetovano nasilje, zaista nema opravdanja - istaknula je u Orašju Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Potvrdila je da nasilje jest problem, ali isto tako da se mora stvoriti otpornost zajednice i zajednički udružiti kako kroz vijeće učenika, kroz vijeće za prevenciju i zajednički rad policije, odgojno-obrazovne ustanove te zajednički rad medija kako bi se nasilje stavilo na stup srama i gradilo zajednicu u kojoj mladima nudimo pozitivne prilike u životu, kazala je Veber i predočila konkretne podatke iz Hrvatske koji upozoravaju.

Statistika upozorava

- Tijekom 2022. godine bilježimo 3212 kaznenih djela na štetu djece. Kad govorimo o vršnjačkom nasilju tijekom deset mjeseci 2023. godine, bilježimo 510 počinitelja vršnjačkoga nasilja u sklopu 930 kaznenih djela, što je znatno veći postotak u odnosu na proteklo razdoblje. Zato nam je cilj ovdje progovarati, ne samo o jednoj vrsti nasilja, vršnjačkog nasilja, nego općenito o fenomenu nasilja, o nasilju prema ženama, nasilju u partnerskim vezama kako bi mladi usvojili pozitivne stilove i stavili se u ulogu odgovornih dionika da bi nasilja bilo što manje - zaključila je Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Ravnatelj policije u MUP-u Posavske županije Miroslav Živković zadovoljan je realiziranjem projekta i ostvarenom suradnjom u prekograničnom projektu, kao i ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije