PROŠAO ISPOD PELJEŠKOG MOSTA

Stanovnici Neuma prosvjedovali zbog kruzera. Načelnik: Uplovljavanje je strogo zabranjeno

Klix
23.06.2022.
u 16:20

Sjedne strane povijesni trenutak za Hrvatsku, s druge strane val nezadovoljstva pa čak i prosvjed u susjednoj Bosni i Hercegovini. Naime, jutros je ispod mosta Pelješac u teritorijalne vode BiH uplovio kruzer s više od tisuću putnika. Prizor je to koji je ranoranoioce ostavio bez daha. Grdosija od 12 paluba najveći je brod koji je uplovio u Neum i prvi koji je prošao ispod novog mosta. No, zbog ovog prvog razloga dio stanovnika ovog jedinog bh grada na moru izrazio je svoje nezadovoljstvo.

Cilj današnjeg prosvjeda je, prema tvrdnjama okupljenih, da se bh javnost upozori da je Neum biser BiH i da se njegove vode moraju čuvati, te da se luka ne smije koristiti u komercijalne svrhe jer će tako biti samo šteta. Građanima se pridružio i općinski načelnik Dragan Jurković, javlja klix.ba

"Ono što nas zanima u konačnici jest tko je dao saglasnost za uplovljavanje ovoga broda znajući da imamo zaključke Predsjedništva iz 2014. godine kojim je strogo zabranjeno uplovljavanje. Koliko imamo informacije, novi zaključci nisu donešeni. Neum je turističko mjesto i živimo od turizma. Ne želimo ovakve brodove u svom akvatoriju. Mislim da nikome nije u interesu da ovakvi brodovi dolaze. Nadam se da se to više neće događati", kazao je Jurković. Brod bi u akvatoriju Neuma trebao ostati 14 sati. Mještani ističuda ulazak brodova ugrožava biološku raznolikost. Načelnik Neuma ističe da će u ime općine nadležnim institucijama poslati prosvjedne note i tražiti da se ispita tko daje dopuštenje za ulazak.

"Shodno tome, svi mogu najaviti da će doći i ući. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija poslalo je pisani odgovor da ministar nije dao dozvolu", istaknuo je Jurković. Kazao je i da Pelješki most za stanovnike Neuma znači manje gužve, te da njegovim otvaranjem taj primorski grad ništa ne gubi. "Mi smo iz medija saznali prije dan, dva da u naš grad uplovljava ovaj brod. O tome nismo imali nikakvih saznanja prije. Odlučili smo se spontano okupiti mi, prijatelji, susjedi, rodbina da iskažemo nezadovoljstvo ovakvim razvojem situacije. Mi se godinama borimo, ne protiv turista već protiv uplovljavanja velikih brodova u naš zaljev koji nam čine nepopravljivu ekološku štetu, samim svojim boravkom i radom motora. Želimo da to prestane", kazao je novinarima jedan od građana na protestu. Stanovnici Neuma koji su se okupili jutros kako bi prosvjedovali protiv uplovljavanja brodova, naglasili su da Neum želi turiste, ali da ne želi kruzere.

"Jednostavno će se narušiti sami ekosistem jer prilikom uplovljavanja ovakvih kruzera, podiže se sedimentni mulj. Rađene su neke stručne analize prije par godina. Prije 10 godina dubina ovdje je bila blizu 37, 38 metara, u ovome trenutku je 27 metara. Utjecaj rijeke Neretve na skupljanje sedimenta, prostor je skučen. Prilikom dolaska ovakvih brodova sve se podiže sa dna, a kada se podiže sa dna, nema dovoljno kisika, protoka, sunca, a bez sunca nema života", kazao je Dražen Novak, urednik stranice Lignjolov Neum koja je specijalizirana za lov i ribolov. Turisti s broda "Bolette" bi sa 11 autobusa trebali posjetiti Međugorje, vodopad Kravice, Mostar i Sarajevo.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije