Prekogranični šoping

Stranci u BiH uzeli 2,5 milijuna maraka manje povrata PDV-a

06.10.2021.
u 11:07

Državljani Hrvatske, Srbije, ali i Slovenije redovito su dolazili u kupnju u BiH. Kupovalo se sve, od prehrambenih proizvoda do građevinskoga materijala i namještaja. Razlog su niže cijene, ali i povrat PDV-a koji kupcima znači i velike uštede, piše Večernji list BiH. Međutim, pandemija koronavirusa to je znatno promijenila. Različite epidemiološke mjere na granicama znatno su promijenile i navike prekograničnoga šopinga. Sa smanjenjem broja dolazaka pala je i vrijednost kupljene robe, ali i iznos vraćenoga PDV-a.

Podaci UNO-a BiH

Strancima koji su od siječnja do kraja kolovoza ove godine kupovali u BiH odobren je povrat PDV-a od 3,7 mil. KM, što je za 2,5 mil. KM manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, stranci su u osam mjeseci ove godine diljem zemlje kupili robe u vrijednosti od 25,6 mil. KM, a sudeći prema pristiglim zahtjevima za povrat poreza, najviše inozemnih kupaca u BiH bilo je iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, i to uglavnom roba široke potrošnje. - Ukupan broj zahtjeva za povrat PDV-a u osam mjeseci ove godine iznosio je 94.865 - naveli su za Glas Srpske iz UNO-a. Prema njihovim podacima, najviše zahtjeva za povrat PDV-a u ovoj godini bilo je na graničnim prijelazima Uvac, Šepak, Orašje, Pavlovića most i Šamac. Iz UNO-a navode kako je u osam mjeseci prošle godine zaprimljeno ukupno 143.438 zahtjeva za povrat PDV-a. - Ukupna vrijednost dobara koja su kupljena i iznesena izvan carinskoga područja BiH iznosila je 43,3 milijuna KM, dok je zahtijevani povrat PDV-a bio 6,2 milijuna KM - pokazuju podaci UNO-a. Posljednjih godina u kupnju preko granice najviše se odlazi zbog povrata PDV-a. BiH više i nije država s povoljnim cijenama, ali se zbog povrata PDV-a ipak nešto uštedi. Zbog istog razloga građani BiH, primjerice, odlaze u kupnju u RH.

Podaci za 2020. i 2019.

Kako su se navike promijenile, najzornije pokazuju podaci iz prošle godine, kad se, unatoč dvomjesečnom potpunom zatvaranju granice, ipak kupovalo više. Građani susjednih država, posebice oni koji žive u pograničnim mjestima, čim se pružila prilika, pohrlili su u BiH kako bi obavili kupnju. Od sredine lipnja, otkako je BiH dopustila ulazak s osobnom iskaznicom i bez samoizolacije, oživjela je i trgovina u blizini granice. Imoćani su tako često prelazili GP Osoje - Vinjani Gornji i kupovali u Posušju, Dubrovčani preko Ivanjice išli u Trebinje, Vrgorčani u Ljubuški, a Neretvani prema Čapljini i Mostaru. Već godinama su najpopularnije destinacije za građane Hrvatske Posavina i Krajina. Tako je stranim državljanima u prvih šest mjeseci prošle godine odobren povrat poreza u iznosu od 4,75 milijuna KM, dakle milijun više nego u osam mjeseci ove godine. Usporedbe radi, u prvih šest mjeseci 2019. stranim državljanima odobren je povrat poreza u iznosu od 8,78 milijuna KM, dakle oko 4 milijuna KM više nego u prošloj godini. U prvih 6 mjeseci prošle godine stranci su podnijeli 104.900 zahtjeva za povrat, a vrijednost kupljene robe bila je 32,70 milijuna KM. U istom razdoblju 2019. podneseno je 192.459 zahtjeva za povrat PDV-a, a vrijednost kupljene robe iznosila je 60,43 milijuna KM. Osim hrane i goriva, državljani RH u BiH kupuju i lijekove. Jedini uvjet je da vrijednost kupljene robe u BiH mora biti iznad 100 KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije