PAD RAKETE U POLJSKOJ

Stručnjak protuzračne obrane: Sreća u nesreći je da je ipak bio incident. Ovo pokazuje koliko je svjetski mir krhak

16.11.2022.
u 15:11

-Ja sam to u sinoćnoj izjavi doveo u paralelu s padom drona u Zagrebu - rekao je za Večernji TV Vilko Klasan, stručnjak protuzračne obrane govoreći o incidentu u Poljskoj gdje su pale rakete. Na početku je odmah upozorio kako pojmovi i riječi koje se koriste oko ovog slučaja mogu služiti kao oružje. Rekao je i kako je poljski predsjednik rekao da se ovdje radi o nesretnom slučaju, odnosno incidentu.  - Ako pogledate vremenski tijek od događaja do sada, rabljena je čak i riječ napad. Napad vuče na oružani napad na jednu od članica i odmah se automatski povezuje s člankom 5 NATO-a. Ovdje se, srećom, nije radilo o napadu. Dakle, radilo se o nesretnom slučaju ili incidentu kao što je to bilo u Zagrebu - rekao je Klasan. Na pitanje tko se sada kome treba ispričati, Klasan je odgovorio: 'U tijeku je rat i ovo je najbolji dokaz, gledajući temporalni tijek izjava od kakvih se išlo i do čega se došlo i mogućih posljedica koje su te izjave mogle vući sa sobom, teško mogu o isprici bilo koga govoriti. Zadnje izjave govore da se radilo o raketama ukrajinske protuzračne obrane i to raketnog sustava S-300. No, kriviti Ukrajinu zbog toga i da se nekome treba ispričati jer brani svoju zemlju, ja ne vidim da ovdje treba postojati isprika bilo koga'.

Reakcija Poljske

- U prvom momentu vi stvarno ne možete znati o čemu se radilo iako vam logika i određene stvari govore zašto bi netko reagirao svjetski rat, ako se mislilo da su to ruske rakete, i napao beznačajan cilj. Da je igrom slučaja pogođeno elektropostrojenje ili neki strateški cilj, poput rafinerije gdje ne bi bilo ostataka rakete, mi bi onda bili na pragu svjetskog rata - objasnio je Klasan dodajući kako bi se onda moglo procijeniti da se radilo o oružanom napadu na NATO članicu. - Sreća u nesreći je da je ipak bio incident, nesretan slučaj da su protuzračne rakete pale deset kilometara u poljski teritorij - rekao je. Govoreći o padu drona u Zagrebu, rekao je kako ne vjeruje da će se detalji oko tog slučaja objaviti. Rekao je i kako se, na sreću, ublažuje ovaj događaj te da se vjerojatno održavaju razgovori da dođe do pregovora kako bi se rat zaustavio. Kazao je i kako treba gledati nekoliko dana unazad kada je načelnik glavnog stožera oružanih snaga SAD-a koji je rekao kako potpuna pobjeda nad Rusima nije moguća i da treba iskoristiti trenutak i započeti pregovore. Nakon toga je održan sastanak ravnatelja CIA i SVR-a u Turskoj gdje je Ukrajina 'sigurno bila jedna vruća tema'.  - Današnje izjave, Bidena i Dude, ukazuju na to da se nastoji ublažiti retoriku - rekao je. - Ako moja poruka nekom može nešto značiti, ja sam isto za to da se rat što prije zaustavi. Bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati - dodao je. Kazao je kako su Rusi svjesni toga da gube rat i 'rat s NATO-om im nikako ne bi trebao'. Rekao je i kako 'ne daj bože da se ovako nešto ponovi'. Poručio je i da se sad dokazuje koliko je 'svjetski mir krhak'.  - Pogledajte koliko malo fali da dođe do svjetskog rata. Jako malo. Mi plešemo po rubu i ovo je igra sa živcima - rekao je dodajući kako je nažalost moguće ponavljanje ovakvog incidenta s puno gorim posljedicama. 

O sudbini Putina u Rusiji

- Ukrajina mora biti most, ne smije biti ni zapadna, niti istočna. Rat će morat stati za zelenim stolom - rekao je dodajući kako su Krim i samoproglašene separatističke republike 'nedvojbeno pravno ukrajinski teritorij'.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije