Odlična zamjena

Stručnjakinja za čišćenje otkriva: Luk i limun čiste bolje od 'kemije'

12.08.2020.
u 14:48

Pamela Spence, stručnjakinja za čišćenje, tvrdi da voće i povrće mogu bolje i kvalitetnije očistiti dom od sredstva s teškim kemikalijama, a za The Sun je otkrila i kako koju namirnicu koristiti.

Kako biste uklonili zagorene mrlje na pećnici, uzmite luk i razrežite ga na pola, a zatim nježno trljajte po mrljama. Isti sadrži enzime koji u dodiru s kisikom stvaraju kiselinu koja uklanja masne naslage. Da kiseline odlično uklanjaju mrlje dokazuje i limun - odličan je za čišćenje kupaonice i površina u kuhinji kojima će vratiti stari sjaj. Možete ga iscijediti i dodati malo sode bikarbone - dobit ćete pastu koju možete namazati po površinama i prebrisati krpom.

Ako su vaša djeca pošarala zidove pastelama i drvenim bojicama, ne brinite. Ogulite krastavac i korom trljajte po mrljama. Osim toga, sok krastavca odličan je za pranje ogledala - spriječit će da se magle. Za čišćenje drvenih površina odličan alat je orah - njime lagano protrljajte sve površine i prebrišite krpom. Kadu možete očistiti grejpom. Razrežite ga na pola, dodajte šećera po polovici i trljajte unutrašnjost kade. Nakon toga dobro isperite vodom kako biste uklonili ostatke voća i šećera.

Osim kore krastavca, odlična je i ona od banane - za poliranje i to doslovno svega! Želite li osvježiti lišće biljaka ili pak površine na kojima se skuplja puno prašine samo uzmite koru od banane i premažite. Za uklanjanje masnih naslaga iz mikrovalne pećnice uzmite limetu, izrežite ju na šnite, a zatim stavite u posudu s vodom u koju ste prethodno dodali malo octa.

Stavite u mikrovalnu i uključite ju na pet minuta. Krpom ćete nikad lakše prebrisati ostatke. Još jedno citrusno voće odlično je za upotrebu u kućanstvu, a osim za čišćenje možete ga koristiti i kao osvježivač zraka. Ogulite naranču, stavite ju u staklenku i dodajte malo octa. Ostavite dva tjedna, a zatim procijedite u bocu s raspršivačem. Pošpricajte po površinama za sjaj i po prostoriji za ugodan miris.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?