Istražili smo- Kakav je studentski život u Mostaru

Studenti: Posla ima, samo trebate biti dovoljno dobri u onome što radite

05.03.2017.
u 07:00

Mostar je jedan od gradova u BiH koji se s pravom zove studentskim gradom. Na Sveučilištu u Mostaru studira oko 15.000 studenata, a bitno je navesti i podatak da veliki broj ovih studenata dolazi iz drugih gradova u BiH, čak jedan dio njih dolazi i iz drugih država, na prvom mjestu Hrvatske. Mostar je, to je evidentno, privlačna destinacija za mlade ljude koji žele studirati, a Sveučilište u Mostaru sa svim svojim modernim kapacitetima pravi je izbor za njih. S Borisom Blaževićem iz Novog Travnika, Andreom Ban (Travnik) i Nikolinom Todorović (Konjic), studentima pete godine Filozofskog fakulteta (njemački jezik i književnost) Sveučilišta u Mostaru, razgovarali smo o tome kako je studirati u Mostaru.

Kakvi su uvjeti za studiranje u Mostaru i zašto ste izabrali baš ovaj grad?

Andrea: Meni je sestra studirala u Mostaru, tako da sam se i ja odlučila za ovaj grad, a tako je i roditeljima lakše financijski podržavati moje studiranje. Mostar mi je bio prvi u planu, a kad sam ovdje došla, odmah mi se svidjelo, tako da sam odlučila tu i ostati. Studentski život u Mostaru je lijep, smještaj imam u privatnom stanu. Uz potporu roditelja može se ovdje živjeti studentskim životom.

Prioriteti?

Nikolina: Fakultet je, naravno, na prvom mjestu, nakon toga na red dolaze druge stvari. A prije svega prioritet je pokušati se osamostaliti, sami pronaći neke studentske poslove kako bismo olakšali sebi, a naravno i svojoj obitelji što se financija tiče.

Boris: Prije svega fakultet, nakon toga imamo izvannastavne aktivnosti koje pokušavamo uklopiti u naše obveze. Tu su također studentski klubovi, studentske udruge koje nude dosta prostora za djelovanje izvan nastave. Izvannastavne aktivnosti na Sveučilištu u Mostaru zaista su raznovrsne. Mislim da na svakom fakultetu djeluje po jedna udruga ili klub studenata koji nudi studentima mogućnost da se uključe i rade nešto dodatno. Kod nas na Filozofskom fakultetu ima dosta udruga i klubova, gotovo svaki studijski smjer ima neku studentsku organizaciju.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?