PRAVOSUĐE

Sudskom nagodbom smanjiti veliki broj predmeta u sudovima

sudnica
DPA/PIXSELL
10.09.2014.
u 09:12

Sudovi u BiH zatrpani predmetima

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), u okviru projekta “Unapređenje učinkovitosti pravosuđa” koji financiraju Kraljevina Norveška i Švedska, organizirao je peti, završni seminar o temi “Sudska nagodba” za sudce i stručne suradnike. Fokus završnog seminara bio je na pregledu postignutih rezultata tijekom trajanja projekta “Sudska nagodba”, revizija i završno usvajanje smjernica za zaključenje sudske nagodbe razvijenih u okviru projekta “Unapređenje učinkovitosti pravosuđa”. - Danas (jučer, op.a.) imamo drugi dan završnog seminara “Sudska nagodba”, koji provodimo u suradnji s norveškim stručnjacima već dvije godine, a u projektu sudjeluju i sudci iz 6 sudova, tri suda iz FBiH (Sarajevo, Mostar i Tuzla) i tri suda iz RS (Modriča, Zvornik i Prijedor).

Cilj seminara je povećati primjenu sudske nagodbe u našim sudovima, radeći s ovim sudcima unaprjeđivat će se njihove vještine da prepoznaju kada je vidno da stranke mogu doći do mirnog rješavanja sporova i da se omoguće njihove kvalifikacije da prepoznaju i zaključe nagodbu sa strankama, ne ugrožavajući pritom svoju nepristranost u postupku, kazala je u izjavi za Večernji list Ana Bilić Andrijanić, rukovoditelj projekta unapređenja učinkovitosti pravosuđa pri VSTV BiH. Bilić Andrijanić je dodala i to da su edukacije većinom provodili stručnjaci iz BiH i Norveške, a podrška je došla i od sudca Višeg privrednog suda Republike Hrvatske Srđana Šimca, dekana Pravnog fakulteta u Splitu profesora Joze Čizmića, sutkinje Vrhovnog suda RS gospođe Stake Gojković i gospodin Amir Avdagić iz Udruge medijatora. Na kraju gospođa Bilić Andrijanić je kazala kako je sudska ustvari mirno rješenje spora, na obostrano zadovoljstvo stranaka, gdje nema pobjednika ni poraženih. To je jako brz, efikasan i kratak postupak na čije se rješenje čeka tek par mjeseci, dok u drugom slučaju, ako se ne sklopi sudska nagodba, može se čekati i do par godina do okončanja postupka, što ne odgovara ni strankama ni pravosuđu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije