Prijateljstvo i druženje

Suradnja Mostara i Montegrotta kroz udruge nordijskog hodanja i biciklizma

09.03.2016.
u 11:00

Prijateljstvo započeto u studenom 2015., kada je u Mostaru potpisan sporazum o prijateljskoj suradnji, potvrđeno je supotpisivanjem sporazuma u Montegrottu

Pedesetak članica Sportsko-rekreativne udruge “Nordijsko hodanje - zdrav korak” iz Mostara od 3. do 6. ožujka 2016. bilo je u uzvratnom posjetu prijateljskoj udruzi “Nordic Walking Terme Eugene” u talijanskom gradu Montegrotto Terme. Prijateljstvo započeto u studenom 2015., kada je u Mostaru potpisan sporazum o prijateljskoj suradnji, potvrđeno je supotpisivanjem sporazuma u Montegrottu. Sporazum su potpisale gospođe Angela Targa i Smilja Crogorac, predsjednice udruga.

Put u Padovu

Mjesto Montegrotto Terme nalazi se u regiji Veneto, dvanaestak kilometara udaljeno je od Padove. Prijateljstvo Mostara s ovim talijanskim gradom traje od početka devedesetih godina kada su predstavnici ove općine, uz veliku zaslugu Silvija Narda, pomagali Mostaru prebroditi teške godine koje su ostavile duboki trag na našem gradu i njegovim stanovnicima. Prijateljstvo započeto u ratu nastavilo se i u miru, na različite načine, a ovaj put kroz prijateljstvo naših udruga. Udruga “Nordic Walking Terme Eugene” potrudila se osigurati nam uistinu ugodan boravak sa stručnim treningom i pravilnim nordijskim korakom pod stručnim uputama instruktorice Nicolette. Lijepo vrijeme poslužilo nas je tijekom desetak kilometara duge šetnje dijelovima regionalnog parka Eugenskih brežuljaka i posjetom autentičnom gradiću Arqua Petrarca, koje nas je sve oduševilo. Na povratku prema hotelu, autobusom smo obišli mjesta Monselice i Este, koja oduševljavaju svojom bogatom poviješću i prekrasnim pejzažima. U subotu smo, zahvaljujući stručnom vođenju Paole Moressa, upoznali Padovu i njezine znamenitosti.

Posebno smo bili počašćeni sudjelovanjem na misi u jednoj od kapelica bazilike. Misu na hrvatskom jeziku predvodio je fra Nikola koji nas je nadahnutom propovijedi podsjetio na potrebu vlastite izgradnje iznutra, posebice u ovo korizmeno vrijeme u Godini milosrđa. Put u Padovu svi smo doživjeli kao hodočasničko putovanje. Prepuni dojmova i presretni što smo mogli dodirnuti grob svetog Ante, pomolili smo se i zahvalili na daru ovog putovanja i prijateljstva.

Druženje i suradnja

Na kraju našega boravka u hotelu Petrarca u Montegrottu, nakon svečanog čina potpisivanja sporazuma o prijateljstvu i razmjene simboličnih darova, ljubazni domaćini upriličili su za nas večer argentinskog tanga u kojemu smo svi uživali. Naše prijatelje iz Montegrotta očekujemo uskoro u Mostaru gdje ćemo nastaviti prijateljsko druženje i suradnju, ne samo na području nordijskog hodanja već i mnogo šire. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije