Guillaume Rousson

Sve zemlje Zapadnog Balkana će imati svoje mjesto u EU

07.05.2019.
u 16:14

Francuski veleposlanik u BiH Guillaume Rousson u intervjuu za Klix.ba rekao je kako je francuski predsjednik Emmaunel Macron u Berlinu na sastanku s liderima Zapadnog Balkana predstavio novu strategiju Francuske za Zapadni Balkan. 

"Time je želio istaknuti i angažman Francuske u pružanju pomoći ovim zemljama pri suočavanju s brojnim izazovima u regiji. Ova strategija omogućit će Francuskoj da snažnije podrži političku, ekonomsku i sigurnosnu stabilnost balkanskih zemalja. U isto vrijeme, Francuska ostaje angažirana u Berlinskom procesu koji potiče povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, osobito u oblasti transporta, energetske mreže i mladih", kazao je Rousson. 

U okviru nove strategije, kako je objasnio, Francuska će povećati i posjete visoke razine u regiji. 

"Kroz svoj angažman Francuska će podržati i djelovanje Europske unije na Balkanu, često zajedno s Njemačkom", naveo je veleposlanik. 

"Francuska smatra da će sve zemlje Zapadnog Balkana imati svoje mjesto u Europskoj uniji, nakon što provedu neophodne unutarnje reforme i nakon što se i sama Europska unija reformira kako bi bila spremna primiti nove članove. Sasvim sigurno radi se o procesima koji se postepeno provode. Za to vrijeme, Francuska će dati konkretnu podršku europskom putu Bosne i Hercegovine, npr. u oblasti pravosuđa, edukacije državnih službenika...", objasnio je Rousson. 

Istaknuo je kako mu je žao što Bosna i Hercegovina još uvijek nije oformila novo Vijeće ministara, jer je zemlji i njezinim građanima potrebno da se uspostavi ta vlast radi provođenja reformi potrebnih za njeno napredovanje na europskom putu i ekonomski razvoj. 

Kaže kako Francuska priprema dolazak Francuske agencije za razvoj (AFD) u Bosnu i Hercegovinu, zbog čega pregovara o međuvladinom sporazumu. 

"Možemo najaviti i brzo pokretanje jednog projekta za podršku pravosuđu u okviru IPA fondova Europske unije. Veleposlanstvo surađuje i s više organizacija civilnog društva pa ćemo za nekoliko dana objaviti imena korisnika našeg posljednjeg poziva na projekte o dobrom upravljanju, zelenoj ekonomiji i socijalnom poduzetništvu", rekao je za Klix Veleposlanik Rousson. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije