obljetnica

Svečano obilježena 26. Obljetnica HDZ BiH u Jajcu

obljetnica
23.02.2016.
u 12:28

I ovoga puta uz veliki broj uvijek vjernih članova, simpatizera i gostiju, Općinska organizacija HDZ-a Jajce sinoć je u Svadbenom salonu Ladan, proslavila 26. obljetnicu osnutka OO HDZ BiH Jajce. Svečanost je započela Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća , te odavanjem dužne počasti minutom šutnje na Središnjem spomen-obilježju, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, u središtu grada gdje je visoko izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom i predsjedateljem predsjedništva BiH, dr. Draganom Čovićem, u pratnji više stranačkih dužnosnika: predsjednicom Parlamenta BiH i zamjenicom predsjednika HDZ BiH gos. Borjanom Krišto, predsjednikom Federacije BiH i dopredsjednikom HDZ BiH gosp. Marinkom Čavara, predsjednicom Doma naroda Parlamenta F BiH i članicom Predsjedništva HDZ BiH gospođom Lidijom Bradara, ministricom financija u Vladi F BiH i članicom Predsjedništva HDZ BiH gospođom Jelkom Miličević i predsjednikom Općinskog odbora HDZ BiH Jajce gospodinom Ivom Šimunovićem, izaslanstvom HDZ-a Republike Hrvatske i mnogim drugima. 
Program je nastavljen održavanjem svečane akademije u prepunom Svadbenom salonu Ladan, gdje je službeno proslavljena 26. godišnjica osnutka OO HDZ-a BiH Jajce. 
Nakon intoniranja hrvatske himne i pozdravnih govora i čestitanja okupljenima su se obratili jedan od utemeljitelja Ivan Jakovljević, zvani Bećar, koji se u svom emotivnom govoru s ponosom prisjetio turbulentnih vremena i samog osnivanja i početka rada stranke, te pozvao sve utemeljitelje, članove, predsjedništvo i Jajčane na jedinstvo, kakvo je vladalo prije 26. godina u hrvatskom narodu u Jajcu, zašto je bio nagrađen gromoglasnim pljeskom oduševljenih članova. Potom se obratio domaćin svečane akademije predsjednik OO HDZ Jajce, gosp. Ivo Šimunović, koji je pozdravio prof.dr.sc. Dragana Čovića i sve dužnosnike HDZ BiH i HDZ RH od državne, pa sve do općinske vlasti, te posjetio na bogatu i burnu povijest hrvatskog naroda u Jajcu, te iznio presjek stanja u stranci od osnutka do današnjeg dana. S ponosom se prisjetio početaka ove stranke, teškoga, ali ponosnoga vremena organiziranja obrane i Domovinskoga rata i čitavoga progonstva i poratnoga vremena sve do danas. Naravno, u svom govoru nije propustio osvrnuti se na aktualnu situaciju u kojoj se naša općina nalazi. Opći je dojam da postojeća vlast predvođena SDA ne čini dovoljno za opstanak Hrvata u Jajcu. Stoga je pozvao prisutne da na sljedećim izborima podrže HDZ BiH Jajce, koja će znati objediniti hrvate i odgovoriti izazovima vremena. Radostan zbog velikog broja mladih koji je prisustvovao akademiji podsjeti je kako danas Općinska organizacija HDZ BiH Jajce broji preko 810 članova.
Budući da je obilježavana 26. obljetnica, bio je to povod da se u ime predsjednika Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH gosp. Rade Bošnjaka, obrati Anto Spajić predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ BiH Županije Središnja Bosna. On se u svom govoru posebno osvrnuo na početke djelovanja HDZ-a i neophodnim pripremama za lokalne izbore koji su pred nama. Isto tako istaknuo je važnost mladeži, koju je pozvao da se aktivnije uključi u političke tijekove ovog grada, jer samo uključivanjem mladeži možemo jamčiti nastavak uspješnog rada HDZ-a u Jajcu, zaključio je Spajić.
Na kraju svečane sjednice prisutnima se obratio predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, koji je naglasio daje 26 godina iznimno dug period, posebno kad znamo kroz što je prošao naš narod i svi građani u BiH u tih četvrt stoljeća. „Ovo je veliki dan za stožernu stranku hrvatskog naroda, za političku opciju koja je najorganiziranija politička opcija u BiH, bez koje je danas nemoguće voditi bilo kakve aktivnosti u političkom ili bilo kakvom drugom životu.“ Dodao je kako je ponosan onim što danas predstavlja HDZ BiH i njegovih 40.000 članova, te je zahvalio ljudima koji su vodili tu stranku od njenog osnivanja do danas. „BiH očekuje reorganizacija unutarnjih odnosa kako bi se osigurala ustavnopravna jednakopravnost sva tri naroda i građana. Vjerujem da smo u ovih 26 godina uspjeli poslati jasne poruke i internacionalizirati sve probleme koji danas stoje pred građanima BiH i na to sam posebno ponosan“ - dodao je Čović. „Nama je potreban puno kvalitetniji iskorak u izgradnji izvršne vlasti s obzirom na teške probleme ispred nas, zato moramo zajednički djelovati i riješiti započeti europski put BiH, riješiti stabilnost u ekonomskom i političkom smislu i reorganizirati državu. 
Ono što je, po meni, najznačajnije je predaja zahtjeva BiH u Bruxellesu i sastanak s vodstvom Europske unije, na čelu s potpredsjednicom Europske komisije BiH Federicom Mogherini prošli tjedan“ - kazao je Čović, dodavši kako će se sada analizirati sve što je do sada urađeno na europskom putu BiH i dodao kako je HDZ BiH najviše pridonio uspostavi i odbrani BiH, a danas je HDZ BiH stranka predvodnica BiH na europskom putu BiH. - Iza nas je 26 teških godina i svi mi iz HDZ-a možemo biti ponosni na sve ono što smo uradili u tom razdoblju. Na današnji dan moramo se prisjetiti i onih ljudi koji više nisu s nama. Predsjednik Čović spomenuo je i važnost Mladeži, žena, Političke akademije HDZ BiH kao i odnedavno uspostavljene organizacije Utemeljitelja HDZ BIH koji čine glavne stubove stranke – velike obitelji. Obzirom na broj Hrvata u BiH napomenuo je i kako je preko 20 stranaka s hrvatskim predznakom registrirano u Bosni i Hercegovini „to je veliki luksuz koji sebi ne smijemo dopustiti, a svi znamo čemu služe te male stranke!“

Istaknu je isto tako da su podjele najveće prokletstvo hrvatskog naroda te da samo zajedništvom možemo postići da nas drugi uvažavaju, pozvavši Hrvate u Jajcu na zbijanje redova kako bi na taj način ojačali svoju poziciju u Jajcu, dok će HDZ BiH u tom slučaju praktično dokazati i dati podršku da Hrvati iz Jajca budu značajan čimbenik u BIH, onakav kakav i zaslužuju biti.

Pozvao je mladež, da budu svjesni da svojim ambicioznim i individualnim djelovanjem neće promijeniti svijet, nego da će na taj način dovesti do još većih podjela, a samim tim samo dodatno otežati i svoj i položaj Hrvata u Jajcu, te zatražio od mladeži da kao dio jedne velike obitelji, koju danas predstavlja HDZ BiH, aktivnijim i zajedničkim djelovanjem sa svima onima koji čine tu obitelj, ostvare svoje ciljeve.

Podjele su uzrok ne uvažavanja Hrvata u BiH, između ostalog i u Jajcu, pa se stoga svi moramo dobro zapitati, što im je uzrok te razmisliti što trebamo učiniti, kako bismo osigurali ostanak i opstanak Hrvata u Jajcu, zaustaviti trend iseljavanja Hrvata iz Jajca i popraviti ukupnu situaciju, kako bi potakli povratak Hrvata u Jajce, jer nigdje ne može biti lijepo kao što je u Jajcu. Ne trebamo očekivati da će nam netko nešto dati, jer nitko u BiH ne daje nikome ništa, nego se zajedno moramo boriti da popravimo svoj položaj.

Da bi se ti preduvjeti ostvarili potrebno je sve osobne sujete, ponos, netrpeljivosti i srdžbe staviti u stranu ,težiti ka jedinstvu i rezultati će biti tu. Jajce to zaslužuje, a to su nas zadužili i oni koji su svoje živote dali u obrani i oslobađanju grada Jajca u domovinskom ratu.

Proslavi su prisustvovali i visoka delegacija HDZ iz R. Hrvatske, na čelu s saborskim zastupnikom Generalom Željkom Glasnovićem, dr. Josipom Jurčevićem savjetnikom ministra branitelja R. Hrvatske, Josip Vidović iz Zajednice branitelja Gojko Šušak i tajnik Odbor za branitelje HDZ-a RH, gđa Zorica Gregurić predsjednica Udruge branitelji Vukovara grada Zagreba, te naš Mijo Crnoja i mnogi drugi kao što je najpoznatiji Jajčanin bivši veleposlanik BiH u Japanu gospodin Benjamin Alfred Markin poznatiji kao dr. Ben – koji i u zasluženoj mirovini još uvijek pomaže svojim kirurškim zahvatima u bolnici u Mostar. Svečanoj akademiji prisustvovali su mnogi dužnosnici HDZ BIH Jajce: načelnici, vijećnici, predsjednici i članovi Općinskog odbora, ministri i zastupnici, veleposlanici, ravnatelji škola i vrtića, direktori bolnica, JU i JP, gospodarstvenici i mnogi drugi od utemeljenja do danas.

Cjelokupni program prigodnim pjesmama obogatili su ženski zbor HKD Napredak Jajce, na čelu s prof. Katarinom Petrović i muška mandolinska skupina s Vikijem Ladan, koji su svojim nastupima uljepšali svečanu akademiju , a posebno nadaleko poznatom jajačkom himnom „S onu stranu Plive“. A da sve bude na najvišem nivou, pobrinula se i ovoga puta uvijek elegantna i neprikosnovena voditeljica Marina Klarić. 
Nakon službenog dijela programa, prisutni su nastavili druženje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?