misa, polaganje vijenaca i paljenje svijeća

Svetom misom započelo obilježavanje 28. godišnjice oslobođenja Kupresa

Kupres obljetnica oslobađanja
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/10
03.11.2022.
u 13:52

Danas se u Kupresu obilježava 28. godišnjice oslobođenja Kupresa. Svečanost je počela služenjem svete Mise u 11 sati u crkvi Sv. Obitelji u Kupresu te molitvom opijela kod križa ispred crkve Sv. Obitelji za poginule u II. svjetskom ratu. Nakon Mise upriličen je svečani pobjednički mimohod branitelja kroz grad.

Svetoj Misi i programu obilježvanja nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Naime, treći studenoga 1994. godine u poslijepodnevnim satima snage Hrvatskog vijeća obrane oslobodile su Kupres, strateški važno mjesto u jugozapadnom dijelu BiH.

U silovitom naletu postrojbi HVO-a u operaciji pod nazivom "Cincar", Kupres, kao i veći dio kupreške visoravni, stavljen je pod nadzor hrvatskih snaga.

Operacija je imala izniman značaj u taktičkom, ali i strateškom smislu jer se potvrdilo kako su hrvatske snage u BiH obučene i spremne za realizaciju širih napadnih aktivnosti, a pritom je ovom akcijom posljedično došlo do slabljenja jakih srpskih napada na Bihać. 

O značaju operacija "Cincar" govore i povijesni izvori, kao i struka. Tako povjesničar Davor Marijan u svojoj knjizi "Oluja" piše kako je nakon uspješno izvedene akcije "Cincar" i oslobađanja Kupresa početkom studenoga 1994. godine otvorena nova mogućnost za intervenciju Hrvatske vojske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije