Izvješće

Svi indeksi toplih temperaturnih ekstrema u BiH imaju trend rasta

02.08.2017.
u 13:43

U posljednjih pet godina Bosna i Hercegovina suočena s nekoliko ekstremnih klimatskih i vremenskih pojava koje su prouzročile enormnu materijalnu štetu

Institucije Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine te Bosne i Hercegovine završile su proceduru usvajanja Trećeg nacionalnog izvješća BiH i Drugog dvogodišnjeg izvješća o emisiji plinova s efektom staklene bašte BiH.

Izvješća su usvojena u skladu s Okvirnom konvencijom UN o klimatskim promjenama i predati Tajništvu Konvencije u Bonu.

- Prilikom izrade Trećeg nacionalnog izvješća BiH i Drugog dvogodišnjeg izvješća o emisiji plinova s efektom staklene bašte BiH, stručnjaci su došli do podataka da se povećanje temperature zraka na godišnjoj razini na našim prostorima kreće od 0,4 do 1 stupanj  C, dok porast temperature tijekom vegatacijskog razdoblja (travanj- rujan) ide i do 1,2, rekla je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić te naglasila da u analiziranom razdoblju svi indeksi toplih temperaturnih ekstrema imaju trend rasta, dok su indeksi hladnih temperaturnih ekstrema u padu.

U Trećem nacionalnom izvješću je utvrđeno da je u posljednjih pet godina Bosna i Hercegovina suočena s nekoliko ekstremnih klimatskih i vremenskih pojava koje su prouzročile enormnu materijalnu štetu, a izravno su utjecali na živote nekoliko stotina tisuća stanovnika, a posebno su istaknuti suša iz 2012. i katastrofalne poplave u 2014., priopćeno je danas iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Treće nacionalno izvješće i Drugo dvogodišnje izvješće o emisiji plinova s efektom staklene bašte su strateški dokumenti, značajni za održivi razvoj, koji povezuju zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promjena s ključnim elementima socioekonomskog razvoja.

U izvješćima su ažurirane i unaprijeđene informacije u vezi s klimatskim promjenama: inventar plinova koje imaju efekat staklene bašte, mjere za ublažavanje klimatskih promjena, ranjivost na klimatske promjene, preduzeti koraci na adapataciji na klimatske promjene, kao i informacije o javnoj svijesti, obrazovanju, obuci, sustavnom istraživanju, te prenosu tehnologija.

Projekt izrade ovih dokumenata je, uz financijsku podršku Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF), implementirao Razvojni program UN u BiH (UNDP).

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, kao kontakt institucija (Focal Point) za Okvirnu konvenciju UN-a o klimatskim promjenama, koordinisalo je aktivnosti u okviru institucija u Bosni i Hercegovini.

Na izradi Izvještaja radilo je 48 eskperata, uz aktivno učešće stručanjaka iz resornih ministarstva.

Izrada ovih izvještaja je obaveza koju je Bosna i Hercegovina , kao država potpisnica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (UNFCCC), preuzela u skladu s Odlukom 17/CP 8 i ostalim relevantnim dokumentima Konvencije. Bosna i Hercegovina preuzela je obavezu da Nacionalni izvještaj o klimatskim promjenama izradi svake četiri, a Izvještaj o gasovima koji imaju efekat staklene bašte svake dvije godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?