Predstavljena knjiga "Samo su branili obitelj i svoj dom" Zorana Oroza

Svjedočanstvo istine o stradanju fojničkih Hrvata

02.12.2023.
u 09:00

U okrugloj dvorani Franjevačkog samostana u Fojnici pred mnoštvom okupljenih predstavljena je knjiga "Samo su branili obitelj i svoj dom" autora Zorana Oroza. Predstavljanje publikacije ovog Fojničanina s adresom u Zagrebu organizirala je fojnička podružnica HKD-a "Napredak", piše Večernji list BiH.

"Pucnji u fratre"

Oroz je rođen 1953. godine u Gojevićima, prvi roman "Pilana", od njih šest čiji je autor, objavio je 1999. godine. Uz roman, objavio je i više priša te pjesama, a u svom književnom radu bavio se i ratnom tematikom te zločinima nad hrvatskim i katoličkim pukom rodne Fojnice. Nakon knjige "Pucnji u fratre" (2013.), koja se bavi ubojstvom fojničkog gvardijana i vikara u studenome 1993. godine, Oroz se odlučio dokumentirati i žrtvu poginulih hrvatskih branitelja Fojnice u Domovinskom ratu. Uz pomoć uredništva - Branka Stanića, Ankice Bošnjak, Ilije Cvjetkovića i Tomislava Bošnjaka te uz fotografije Branislava Trogrančića, prikupio je i u knjizi "Samo su branili obitelji i svoj dom" objavio imena svih poginulih hrvatskih branitelja Fojnice, uz detaljne životopise koji uključuju i podatke čime su se bavili prije rata, kao i podatke o njihovim obiteljima te fotografije posljednjih počivališta, odnosno grobova. Sam autor zbog bolesti nije mogao biti na promociji te se okupljenima obratio videovezom naglasivši kako je i ova knjiga njegov doprinos da istina o žrtvi koju su za svoje obitelji i narod podnijeli hrvatski branitelji Fojnice ostane zabilježena za buduće naraštaje. Moderatorica predstavljanja knjige bila je Vanja Oroz Jukić, a o knjizi su govorili Milo Jukić, novinar i publicist, Ivo Miro Jović, povjesničar i recenzent knjige, te brigadir Mario Bradara, jedan od ratnih zapovjednika postrojbi HVO-a u Lepeničkoj dolini.

- Htjeli mi to priznati ili ne, poginuli branitelji polako padaju u zaborav, iznimka su njihove obitelji i najbliži. Ova knjiga osvježit će nam sjećanje kroz podatke, kao i kroz izvrsne fotografije grobova. Jasno, uvijek ima poneka zamjerka zašto, recimo, nema i imena ubijenih civila te drugih podataka koji će nam dati kompletniju sliku o ratu u Fojnici, potrebnu kako do rata na ovim prostorima više nikad ne bi došlo. Dok takvih publikacija nema, ova je knjiga iznimno vrijedna i imat će svoju ulogu u čuvanju sjećanja i istine - kazao je Jukić.

Ivo Miro Jović, povjesničar i recenzent knjige, naglasio je kako je ona registar o ljudima koji su dali živote za svoj narod, ali i zločinima te progonu bez kazne. - Knjiga Zorana Oroza na stručan i znanstven način, uz metodološki pristup, daje odgovore na brojna pitanja o progonima i zločinu. Nažalost, i dalje nema procesa protiv izvršitelja i nalogodavaca ni kad su u pitanju branitelji, ali ni brojni ubijeni civili, torture koje su prošli fojnički Hrvati u logorima, počevši od Silosa - istaknuo je Jović.

Govoreći o knjizi "Samo su branili obitelj i svoj dom", jedan od ratnih zapovjednika postrojbi HVO-a u Lepeničkoj dolini brigadir Mario Bradara naglasio je kako knjiga jednostavna, ali upečatljiva naziva vraća sjećanje na one koji su svojim životima spriječili da Fojnica postane druga Srebrenica ili Vukovar. - Malo je naroda koji je bio više posvećen miru nego što su to Hrvati Fojnice i cijele ove naše lepeničke kotline - kazao je, govoreći o knjizi, brigadir Mario Bradara.

Piše dokumentirano

Zoran Oroz u svojoj novoj knjizi "Samo su branili obitelj i svoj dom", naglašeno je na predstavljanju publikacije u rodnoj mu Fojnici, ne osuđuje nikoga, niti drugima negira pravo pisati i govoriti o njihovim stradanjima i žrtvama. On dokumentirano piše priče o onima koji su u obrani svojih obitelji i domova dali ono najvrjednije, vlastite živote, otrgnuvši ih tako zauvijek zaboravu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije