Ministri i direktori suglasni

Terorizam i ekstremizam su prijetnja sigurnosti građana i imovine u BiH

sigurnjaci
SRNA
Autori: Večernji list, SRNA
13.05.2015.
u 17:41

U zaključcima se navodi da je potrebno intenzivirati napore na procesuiranju državljana iz BiH koji sudjeluju na stranim ratištima u skladu s važećim propisima, jer njihov povratak u BiH predstavlja stvarnu prijetnju po jačanje ekstremizma i novih terorističkih napada

Ministri i direktori sigurnosnih struktura u BiH zaključili su da je odmah potrebno aktivirati udarnu i operativnu skupinu za borbu protiv terorizma u punom kapacitetu.

“Potrebno je da sve sigurnosne strukture u BiH usmjere svoje zajedničke napore u borbu protiv terorizma i ekstremizma intenzivnijom suradnjom i međusobnom pravovremenom razmjenom informacija”, ističe se u zaključcima usvojenim na sastanku ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača sa ministrima i direktorima sigurnosnih struktura u BiH.

Sudionici ovog sastanka održanog u Banjoj Luci usuglasili su se da terorizam i ekstremizam predstavljaju prijetnju po sigurnost građana i imovine u BiH.

U zaključcima se navodi da je potrebno intenzivirati napore na procesuiranju državljana iz BiH koji sudjeluju na stranim ratištima u skladu s važećim propisima, jer njihov povratak u BiH predstavlja stvarnu prijetnju po jačanje ekstremizma i novih terorističkih  napada.

“Velike količine ilegalnog oružja, koje lako završava u rukama potencijalnih terorista, ekstremista i kriminalnih skupina, predstavlja veliki problem u čije rješavanje je potrebno uložiti dodatne napore u cijeloj BiH. Naglasak sigurnosnih struktura treba staviti i na oblast društvenih mreža, jer putem njih mogu biti vrbovani i regrutirani potencijalni teroristi, a ovim mrežama mogu međusobno komunicirati”, navodi se u zaključcima.

Sudionici sastanka očekuju značajnu podršku Obavještajno-sigurnosne agencije /OSA/ BiH kao servisa svih političkih struktura u borbi protiv terorizma, ekstremizma i svih drugih oblasti kriminala.

Ministri i direktori struktura pozivaju na snažniju osudu terorizma i ekstremizma i svakog pokušaja radikalizacije, te podršku svih građana BiH radu sigurnosnih organa.

U zaključcima se navodi da aktivnosti svih sigurnosnih organa nisu usmjerene ni prema kojem narodu, već političke strukture rade na prevenciji ekstremizma, terorizma i svih oblika kriminala, štiteći ljudska prava svih u BiH.

Sudionici sastanka uputili su poziv građanima za suradnju, mir i toleranciju i pozvali na sprječavanje širenja dezinformacija i odbacivanja jezika mržnje.

Kada je u pitanju sigurnost predstojećih skupova visokog rizika, dolazak pape u BiH i obilježavanje komemoracije u Srebrenici, sudionici sastanka su se dogovorili da će intenzivirati suradnju i koordinaciju u radu i djelovanju političkih struktura kako bi se eliminirale sve potencijalne prijetnje po sigurnost i skupovi osigurali na najbolji mogući način.

Sastanaku su prisustvali ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić, ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Goran Zubac, direktor Granične policije BiH Zoran Galić i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije