u dvije godine

TEŠKO OBOLJELIM U BiH dostupna suvemena terapija, na listama čekanja pet puta manje pacijenata

16.07.2020.
u 22:03

Oboljeli od multiple skleroze, kolitisa, određenih vrsta karcinoma... kako bi dobili liječenje suvremenim terapijama, više ne moraju prelaziti granicu BiH. Naime, unatoč nedovoljnim sredstvima, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH nastoji oboljelima osigurati liječenje terapijama koje se koriste u najrazvijenijim zemljama svijeta, piše Večernji list BiH.

Nova generacija lijekova

- Zavod već dulje vrijeme financira inovativne lijekove koji se nalaze na listi lijekova Fonda solidarnosti, a posebno želimo istaknuti da su realizirani i projekti osiguravanja lijekova za ranjive skupine pacijenata, tako je samo u 2019. osigurana suvremena terapija, a samim tim i imunoterapija za ograničen broj pacijenata u okviru raspoloživih vlastitih sredstava, i to za liječenje: PAH-a (plućne arterijske hipertenzije za pedijatrijsku populaciju), neuroendokrinih tumora, hepatitisa C - genotip 3, metastatskog karcinoma dojke, multiple skleroze, metastatskog melanoma, Chronove bolesti i dr. - navode iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Dodaju kako je odnedavno, osim dosadašnje terapije antiinflamatornim lijekovima, imunosupresivima i biološke terapije, osigurana i dostupna oralna terapija za liječenje upalnih bolesti crijeva.

- Lijek oralne forme predstavlja dodani komfor i utječe na kvalitetu života pacijenta oboljelih od ove teške bolesti te donosi novi mehanizam djelovanja i novu mogućnost liječenja za pacijente s ulceroznim kolitisom - ističu iz ovog Zavoda. Radi se o lijeku nove generacije, koji je tek odnedavno dobio odobrenje u EMA u indikaciji ulceroznog kolitisa. - Shodno tome, posebno smo zadovoljni što smo uspjeli jedan takav lijek učiniti dostupnim pacijentima u FBiH, a liječnicima pružiti dodatnu mogućnost u liječenju. Ulcerozni kolitis (Colitis ulcerosa, UC) oblik je inflamatornih bolesti crijeva (inflammatory bowel disease) koji zahvaća debelo crijevo. Glavni simptomi aktivne bolesti su konstantna dijareja s primjesama krvi i sluzi.

Manje pacijenata

Ulcerozni kolitis liječi se kao autoimuna bolest. Terapija antiinflamatornim lijekovima, imunosupresivima i biološka terapija usmjerene su na specifične komponente imunološkog sustava - objasnili su iz Zavoda. Dodaju kako je velik napredak napravljen u liječenju oboljelih od bolesti koja uzima sve više maha, pogotovo među mlađom populacijom - multiple skleroze.

Naime, u razdoblju 2018. - 2020. terapija za liječenje pacijenata oboljelih od multiple skleroze (imunomodulatorna terapija) znatno je poboljšana kako u pogledu broja lijekova i uvođenja suvremenih inovativnih lijekova tako i po broju liječenih pacijenata. - Godine 2018. za liječenje multiple skleroze korišteno je pet lijekova od kojih samo jedan (fingolimod cps 0,5 mg) kao druga linija terapije. U međuvremenu uveden je imunomodulator interferon beta 1a 44 mcg, a kroz projekte u 2019. koristili su se i inovativni lijekovi okrelizumab i alemtuzumab - istaknuli su iz Zavoda dodavši kako je početkom ove godine uveden i novi lijek za liječenje RR forme multiple skleorze, dimetil fumarat kapsule, koji ujedno omogućava veći komfor za pacijente i poboljšava kvalitetu života jer se koristi oralno.

- Broj pacijenata na listi čekanja u 2018. godini bio je veći od 300, a sada su 64 pacijenta s medicinskom evaluacijom do godinu dana - zaključili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?