KARAMARKO UPOZORIO DVA HDZ-a:

Tko nije uz HNS, morat će nositi povijesnu odgovornost pred hrva tskim narodom

hdz
Foto: Zoran Grizelj
02.02.2014.
u 09:46

Karamarko je predvodio stranačko Predsjedništvo koje se jučer u Međugorju susrelo s čelništvom HDZ-a BiH koje je predvodio predsjednik te stranke Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je jučer sve hrvatske stranke da se okupe oko Hrvatskog narodnog sabora i zajednički nastupe na sljedećim izborima upozoravajući da će stranke koje tako ne odluče nositi ‘povijesnu odgovornost’ za takve postupke očito aludirajući na raspravu koja se vodila na Središnjem odboru HDZ-a 1990. koji je razmatrao kako se postaviti prema nastupu na sljedećim izborima.

Sinergija je jako potrebna

Karamarko je predvodio stranačko Predsjedništvo koje se jučer u Međugorju susrelo s čelništvom HDZ-a BiH koje je predvodio predsjednik te stranke Dragan Čović. “Ta je sinergija jako potrebna. Drago mi je da gospodin Čović duže vrijeme kako o tome razgovaramo pokazuje širinu pri prihvaćanju svih ostalih hrvatskih snaga u ovome smjeru bez obzira na neke razlike koje postoje. Ali takve stvari postoje i u obitelji, a kako neće imati političke stranke. Međutim potrebno je nadvladati te razlike sada, potrebno je shvatiti težinu ovoga trenutka, odgovornost ovoga trenutka. Oni koji to ne shvaćaju i oni koji se ne uklope u taj sinergijski učinak koji je potreban da bi Hrvati napokon postali ravnopravni, mislim da će morati nositi povijesnu odgovornost pred hrvatskim narodom ako to tako ne učine” , rekao je Karamarko novinarima prije početka zajedničke sjednice dva stranačka predsjedništva. Iako je bilo najavljivano kako će se Karamarko susresti s čelnikom HDZ-a 1990. Martinom Ragužem, to se nije dogodilo. Karamarko je dodao kako će takav stav prenijeti Ragužu tijekom nedjeljne kave. “Apsolutno. To je ovdje izrečeno u kameru i svima je jasno da Hrvati moraju napokon ostvariti to zajedništvo, maknuti sve razlike i doći do svoje ravnopravnosti. Jer nije u pitanju samo status političkih elita, nego u pitanju je status hrvatskog naroda”, objasnio je šef najveće hrvatske oporbene stranke. Predsjednik HDZ-a BiH objasnio je ako je odluka drugih sudionika HNS-a praktično donesena te da se zadnja dva mjeseca čeka na stav HDZ-a 1990. Sjednica čelništva HNS-a sazvana je za ponedjeljak. “Vjerujem da će i kolege iz HDZ 1990. na svojim tijelima donijeti sličan stav jer se na to čeka zadnja dva mjeseca.

Izboriti jednakopravnost

Naša je želja da hrvatske interese i HNS stavimo iznad stranačkih očekivanja kako bi se okupile sve stranke koje uvažavaju načela deklaracije HNS-a i zajedno nastupimo na sljedećim izborima. Tako bi vrlo praktično pokazali svima koji promišljaju odnose u BiH, bez obzira jesu li iz bošnjačkog, srpskog ili hrvatskog naroda, ali i međunarodnih organizacija, našu spremnost kako bi se izborili za jednakopravnost drugim narodima i svim građanima BiH”, rekao je Čović. I on je podupro reformu HNS-a, što traži HDZ 1990., no istaknuo je kako je to realno očekivati tek nakon sljedećih izbora kada se okupi novi saziv HNS-ovih izabranih dužnosnika.

Ključne riječi

Komentara 2

MA
mate45
11:02 02.02.2014.

Očito je da će na sceni i dalje ostati dva HDZ-a, jedan Tuđmanov HDZ i drugi Sanaderov koji je formiran i financiran novcem iz crni fondova po Sanaderovu naputku.

Smiljan Šokić
14:12 02.02.2014.

" Drago mi je da gospodin Čović duže vrijeme kako o tome razgovaramo pokazuje širinu pri prihvaćanju svih ostalih hrvatskih snaga u ovome smjeru bez obzira na neke razlike koje postoje. " - kaže Karamarko. Jeste li sigurni gosp. Karamarkorko da Čović "pokazuje širinu" i prihvaća sve ostale hrv. snage? Ovaj dosadašnji HNS je bio nepotpun i mlitav upravo zbog Čovića i klike oko njega. On je od HNS-a ,do sada ,pravio ČNS, tj Čovićev narodni sabor. Bojim se, da će lisica odustati od peradi samo zato jer ste vi došli. Na HDZ-u 1990 je sada povijesni trenutak da iz kandži Dragana Čovića i HDZ BiH isčupa HNS i skupa sa svima ostalima (uključujući i HDZ BiH) , formira pravi HNS koji bi bio 100% nadstranački. U taj HNS bi trebali biti izabrani još i predstavnici Katoličke crkve, nezavisnih hrv. intelektualaca u BiH, kao i predstavnici hrvatske dijaspore iz BiH a nalaze se širom svijeta. HNS treba biti svehrvatska poveznica u političkom, kao i gospodarskom smislu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije