zapošljavanje u Federaciji

Tražitelji posla morat će imati individualne akcijske planove

03.06.2019.
u 19:00

Značajnu potporu povećanju zaposlenosti u Federaciji BiH pružaju međunarodne financijske organizacije kroz tehničku i drugu vrstu pomoći. Nastoji se promijeniti dosadašnji neučinkoviti koncept rada službi za zapošljavanje te potaknuti proaktivnija uloga svih, od samih burzi rada preko tražitelja posla do poslodavaca, piše Večernji list BiH. 

Uvjeti

Svjetska banka tako podupire projekt koji traje do početka listopada 2021. godine, a čiji bi rezultat trebao biti više tisuća novih zaposlenika te veća učinkovitost burzi rada.

Između ostalog, financira paket poticaja usmjerenih na tražitelje posla i poslodavce. Realizacija poticaja bit će praćena izvršenjem ugovorenih obveza i odgovornosti koje osiguravaju financiranje srednjoročnih produktivnih radnih mjesta u formalnom privatnom sektoru. Mjere uključuju ciljano subvencioniranje plaće, obuku uz rad i programe samozapošljavanja.

Isplata sredstava usmjerenih za ovu komponentu, kako je propisano, izvršit će se nakon ostvarivanja dogovorenih rezultata koji će se mjeriti indikatorima vezanim za isplatu. Ti indikatori trebaju pokazati u kojoj mjeri je u prošloj godini, prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, ispunjen plan o zapošljavanju 1800 mladih osoba.

Jedan od uvjeta iz ovog projekta je i uspostava učinkovitog monitoringa programa sufinanciranja zapošljavanja i Federalni zavod za zapošljavanje dostavio je izvješće za 2016. godinu kao dokaz o ispunjavanju tog uvjeta. Zavod je dostavio i tekstove javnih poziva za programe sufinanciranja zapošljavanja u 2019. godini, u cilju izvješćivanja o ispunjenju još jednog indikatora, a to je modificiran dizajn jednog programa. Osim toga, Federalni zavod treba dostaviti dokument koji potvrđuje povezanost modifikacije programa sufinanciranja zapošljavanja u 2019. godini s rezultatima odobrenog izvješća.

Svjetska banka u ovom projektu podupire i promociju zapošljavanja preko unaprjeđenih usluga posredništva, a cilj je opet povećanje zaposlenosti. Te aktivnosti su usklađene s aktivnostima koje su javne službe za zapošljavanje već uvrstile u svoju strategiju zapošljavanja i godišnje akcijske planove.

Nabava softvera

Kako se navodi u izvješću dostavljenom federalnoj Vladi, očekuje se da Federalni zavod dostavi dokaze o ispunjenju indikatora koji uključuje 10.000 profiliranih tražitelja posla koji imaju individualni akcijski plan u bazi podataka. Individualni akcijski planovi trebaju biti dio baze podataka javnih službi za zapošljavanje Federacije BiH, a dinamika ponajviše ovisi o napretku u uspostavi odgovarajuće informatičke strukture unutar burzi rada. Planirano je i organiziranje radionica o modalitetima izrade individualnih akcijskih planova.

U svrhu jačanja informatičkog sustava financirat će se omogućavanje razmjene podataka između zavoda za zapošljavanje i ostalih institucija, pružanje online usluge te nadzor usluga koje se pružaju tražiteljima posla i poslodavcima te učinka burzi rada. Federalni zavod je iskazao potrebu za nabavom softvera za procesuiranje podataka o istraživanju poslodavaca, za što će također biti osigurana sredstva. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije