Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH

Trebaju se nacionalno izbalansirati sudska vijeća za procese ratnih zločina

22.02.2018.
u 08:00

Ranko Debevec preuzeo je dužnost predsjednika Suda BiH prije godinu dana, i to u trenutku kada se ta pravosudna institucija suočavala s brojnim kritikama s raznih strana. Sređivanje stanja unutar “kuće”, ali i popravljanje njezina ugleda te doprinos reformi pravosuđa nametali su se kao imperativi u radu novog predsjednika Suda BiH.

Od kada ste vi preuzeli dužnost predsjednika Suda, najavili ste promjene. Koliko ste zadovoljni ostvarenim rezultatima do sada?

- Prošla je godina dana od stupanja na dužnost predsjednika Suda i mogu reći kako sam bez zadrške zadovoljan procesima koje smo okončali i koji su u tijeku. Do sada sam već periodično navodio primjere onoga što je urađeno, to je poznato javnosti. Naravno da je za krupne promjene potrebno više vremena i neumorno radimo kako bismo to i ostvarili. Moram naglasiti kako je za krupne promjene potrebna sinergija ključnih aktera. Pogledajte proračun Suda za 2018., ostao je na istoj razini kao i onaj iz 2017. iako nam je gornjom granicom rashoda (GGR), što je okvir proračuna, bilo predviđeno uvećanje u odnosu na prethodnu godinu za oko 900 tisuća KM. Kroz aneks proračuna tražio sam dodatna sredstva za formiranje odjela sudskih izvršitelja kako bi se presude brže izvršavale, ali u konačnici ni to nismo dobili, pa nam ostaje boriti se koliko je to moguće u okvirima postojećih resursa. Zato sam se i kandidirao za ovu dužnost jer sam želio uložiti trud i doprinijeti razvitku naše države.


Na čelu ste institucije koja je permanentno na meti kritika, i to s raznih strana. Bh. pravosuđu spočitavaju se politizacija, neučinkovitost, pa čak i selektivan pristup. Jesu li kritike nekada i opravdane?

- Sud je jedina redovita sudska instanca na državnoj razini, zato je nemoguće izbjeći kritike. Ono što želim naglasiti je kako sam otvoren za svaku konstruktivnu kritiku koja ima za cilj dobronamjeran i korektan pristup rješavanju problema. Ono drugo, da tako kažem, svjesno bacanje ljage na Sud i suce zbog osobnog nezadovoljstva ishodom nekog predmeta, neću komentirati. Javnosti je sasvim jasno zašto netko nešto govori kad kaže “taj i taj sudac zato što je te nacionalnosti osudio ili oslobodio ovoga mog”... To nije prihvatljivo u demokratskom društvu i ponovno apeliram da se javni diskurs vrati u okvire zakona i međunarodnih standarda svojstvenih civiliziranim narodima.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?