znanstvenici tvrde

Trebali bi raditi 4 dana tjedno - za psihičko i fizičko zdravlje

sreca
Dreamstime
31.01.2017.
u 15:55

Ne samo da produktivnost pada kada smo preopterećeni poslom, već se to odražava i na našem psihičkom i fizičkom zdravlju

Stručnjaci kažu kako bi radnici bili produktivniji kada bi manje vremena provodili na poslu. Neki tvrde da bi bilo idealno raditi samo tri dana u tjednu - da bi to bilo blagotvorno za psihičko i fizičko zdravlje. Naime, nije poanta držati zaposlenike prikovane za radne stolove da bi postizali dobre rezultate, upravo suprotno. Više slobode stvara zadovoljne radnike od kojih će poslodavac u konačnici dobiti puno više. Radit će kvalitetnije i biti kreativniji jer im se život neće svoditi uglavnom samo na posao i spavanje, prenosi 24sata.hr. 

Rad od četiri do pet sati dnevno

Psiholozi tvrde kako radnici mogu biti usredotočeni i produktivni četiri do pet sati dnevno. Nakon toga im se nivo energije srozava i osjećaju se loše tih par sati koje moraju "odguliti" na poslu. Stručnjak za psihologiju rada K. Anders Ericsson kaže kako forsiranjem radnika da odrade punu satnicu samo ih se usmjerava u stvaranje loših navika koje se vremenom prošire i na vrijeme kada su produktivni.

Radni tjedan od 32 sata

Ryan Carson, predsjednik uprave američke tvrtke Treehouse, uveo je radni tjedan od 32 sata još 2006. godine. Kaže kako su od tada njegovi radnici sretniji, a time i produktivniji dok je njegova tvrtka povećala prihode za milijune dolara. Druga tvrtka - Reusser Design - uvela je 2013. godine rad od samo četiri dana u tjednu. Vlasnik Nate Reusser kaže kako su od tada performanse njegovih zaposlenika puno veće.
Više radnih sati - više pogrešaka

Prema jednoj studiji provedenoj nad medicinskim sestrama koje su radile prekovremeno, otkriveno je da su češće griješile kada su radile više od 40 sati na tjedan. A dobro je poznato da znaju raditi po 12 sati na dan. U nekim poslovima pogreške se mogu ispraviti, ali ako medicinsko osoblje napravi pogrešku kod liječenja pacijenta, to ponekad može biti kobno.

Previše radnih sati i depresija

Ne samo da produktivnost pada kada smo preopterećeni poslom, već se to odražava i na našem psihičkom i fizičkom zdravlju. Prema jednoj studiji napravljenoj u Japanu, u malim i srednjih tvrtkama, proučavali su zaposlenike koji su radili po deset sati na dan i spavali tek šest sati noću. Zaključili su kako je kod njih šansa za razvojem depresije 27 posto veća nego kod ljudi koji rade osam sati, piše The Hearty Soul.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije