BORBA ZA FOTELJE

Trgovina u Vladi sad će se još više intenzivirati

Nermin Nikšić
04.01.2014.
u 09:14

Iako su se pojavila različita tumačenja i objašnjenja zašto je predsjednik Federacije Živko Budimir smijenio entitetskog ministra financija Antu Krajinu, posljedice tog čina prilično su izvjesne

Borba za svaki gram vlasti između SDP-a i SDA nastavlja se i u zadnjoj godini ovog sramnog izbornog mandata koji će ostati zapamćen kao razdoblje najgore vladavine u Federaciji Bosne i Hercegovine. Samo devet mjeseci pred izbore ove dvije stranke zaigrale su novu partiju šaha u kojoj su glavne figure dosadašnji hrvatski statisti u vlasti.

Iako su se pojavila različita tumačenja i objašnjenja zašto je predsjednik Federacije Živko Budimir smijenio entitetskog ministra financija Antu Krajinu, posljedice tog čina prilično su izvjesne. Budimirov bivši stranački kolega je nakon distanciranja od HSP-a postao vrlo blizak SDP-ovoj struji u federalnoj Vladi. Njegovim izbacivanjem iz Vlade Budimir je stvorio novi odnos snaga u ovom tijelu izvršne vlasti. Sada su utjecaji SDP-a i SDA ponovno izjednačeni, a donošenje odluka ubuduće će ovisiti o ministrima odanim dopremijeru Jerku Ivankoviću Lijanoviću. U prijevodu, trgovina svim i svačim će se nastaviti, a cijenu će, kao i protekle tri godine, plaćati građani Federacije.

Bez obzira kakva vlast došla nakon listopadskih izbora, teško da može prirediti scenarij kakav, zahvaljujući „platformašima“, živimo u ovom izbornom mandatu. Sve je počelo silovanjem Ustava i zakona, odnosno uspostavom nelegalne federalne vlasti. Ljubav SDP-a, SDA, Lijanovića i HSP-a trajala je godinu dana, ili onoliko koliko je potrebno da se rapodijele pozicije u vlasti, institucijama i javnim poduzećima. Kada je ponestalo dužnosti pojavile su se prve pukotine u vladajućoj koaliciji, a ubrzo je ona i formalno raskinuta.

SDP je pokušao rekonstruirati federalnu vlast zajedno s dva HDZ-a i SBB-om. Međutim, prvobitna nakana iz 2011. godine da se uspostavom „platforme“, uz pomoć malih i slabih hrvatskih stranaka lagodno upravlja Federacijom, SDP-u se obila o glavu, jer su Živko Budimir i Jerko Ivanković Lijanović obilato iskoristili svoje pozicije i mogućnosti koje im je Ustav dao, kako bi opstruirali svaki potez SDP-a.

Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez SDA i mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Parlamentu FBiH.

U zadnjih nekoliko mjeseci “platformaši“ su uspjeli pronaći zajednički interes oko određenih pitanja, ali zadnju dionicu svog mandata očito će potrošiti kako bi svaka od stranaka za sebe izvukla što je moguće više koristi.

Stoga je za očekivati da smjena Krajine ne bude i zadnji u nizu poteza kojima će se “platformaši“ međusobno boriti za što veći utjecaj i privilegije u Federaciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?