KORONAVIRUS

U Austriji već tri sumnjiva slučaja, kineska stjuardesa u izolaciji

26.01.2020.
u 16:35

Prema informacijama iz bečke bolnice, stjuardesa, koja je kineska državljanka, "u međuvremenu nema više povišenu tjelesnu temperaturu, njeno je stanje stabilno, a test na gripu je negativan".

Nakon što je u Beču u nedjelju ujutro obznanjen prvi prijavljeni slučaj sumnje u zarazu smrtonosnim koronavirusom kineske državljanke, stjuardese koja je u subotu kasno navečer zaprimljena u bečkoj bolnici Kaiser Franz Josef (KFJ), čelništvo bolnice u suradnji s ostalim nadležnim zdravstvenim organima Grada Beča, sazvalo je  u nedjelju rano poslijepodne konferenciju za novinare.

Kako je rekao dr. Michael Binder, medicinski direktor bečke bolnice KFJ, rezultat testova i dodatnih ispitivanja kineske stjuardese koja se nalazi u izolaciji, nakon što je ustanovljeno da ima sumnjive simptome gripe i da je prije nekoliko dana bila u Wuhanu, biti će obznanjeni u ponedjeljak 27. siječnja u tijeku dana.

„Tek sutra u toku dana znati ćemo više“, rekao je dr. Binder. Liječnica 4. Medicinskog odjela KFJ Christiane Hagenauer je rekla kako je pacijentica koja se nalazi u strogoj izolaciji  danas „subjektivno i objektivno dobro“. Dodala je kako je Kineskinja boravila u jednom od bečkih hotela, odakle je sama potražila hitnu pomoć.

Zamjenica voditeljice Zdravstvene službe bečkog Magistrata 15 dr. Ursula Karnthaler je napomenula da su nadležne službe odmah stupile u kontakt s dežurnim menadžerom bečkog hotela, kako je soba  u kojoj je boravila kineska stjuardesa zapečaćena i dezinficirana, te da se je stupilo u kontakt s članovima posade zrakoplova u kojoj je bila i izolirana Kineskinja, koji nemaju simptome zaraze.

Na upit da li je moguće da je zaraženo 300-njak putnika kojima je kineska stjuardesa služila jelo i piće tijekom leta, odgovor je bio potvrdan, uz opasku da prvo treba sačekati rezultate pregleda i testova da li će potvrditi ili ne njenu zarazu koronavirusom. Spomenuto je i kako inkubacija traje 14 dana.

Austrijska stručnjakinja za virusna oboljenja na Bečkom medicinskom sveučilištu prof. dr. Judith Aberle je rekla kako se zbog mogućnosti mutiranja virusa testiraju svi oblici koronavirusa, te kako postoji sumnja i na njihov prijenos kapljičnim putem. Dodala je kako će se u ponedjeljak, nakon svih završenih pretraga točno znati da li je pacijentica u bečkoj bolnici doista zaražena koronavirusom. Nakon novinske konferencije bečki tabloid Österreich je objavio kako je od nadležnih zdravstvenih organa saznao da su do sada „ u Austriji već tri sumnjiva slučaja“ zaraze koronavirusom. Kako navodi isti izvor u dva slučaja nije potvrđena zaraza koronavirusom iz Kine, a  rezultat trećeg, odnosno slučaja kineske stjuardese u bečkoj bolnici KFJ,očekuje se u ponedjeljak.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je rekao kako „trenutačno u Austriji ne postoji razlog za zabrinutost“, dodavši: „Istovremeno je naša obveza, u pozadini poduzeti sve potrebne mjere opreza, kako bi zaštitili Austrijanke i Austrijance“. Kako je najavljeno iz vladinih izvora u ponedjeljak će se ministar Nehammer, koji u ime austrijskog MUP-a koordinira novom nastalom situacijom, sastati sa svojim kolegama ministrima i stručnjacima iz Ministarstva socijalne skrbi i zdravlja i Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije.

U međuvremenu je i bečka zračna luka Schwechat uvela „posebne mjere opreza

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije