izvješće Svjetske banke

U BiH se za 2016. predviđa ekonomski rast od 2,8 posto

svjetska banka
27.09.2016.
u 15:27

Za 2016. se prognozira rast od 2,8 posto, što je nešto niže od tri posto u 2015., uz prognoze da do 2018. dostigne 3,7 posto

U BiH se prognozira nastavak rasta otvarajući put povećanju zaposlenosti i smanjenju siromaštva - procjena je Svjetske banke iz redovitog ekonomskog izvješća za jugoistočnu Europu (SEERER).

- Za 2016. se prognozira rast od 2,8 posto, što je nešto niže od tri posto u 2015., uz prognoze da do 2018. dostigne 3,7 posto, ukoliko se strukturalne reforme budu provodile po planu  - izjavila je danas ekonomistkinja Svjetske banke u BiH Sandra Hlivnjak na prezentaciji tog izvješća u Sarajevu.

Očekuje se da ekonomski rast na regionalnj razini dostigne 2,7 posto u 2016. što je povećanje u odnosu na 2,2 posto u 2015. Nastavak ubrzanja rasta očekuje se o tijekom 2017. i 2018. godine.

Govoreći o glavnim porukama izvješća, Hlivnjak je izdvojila da sve ekonomije zapadnog Balkana nastavljaju rasti u 2016. pokazujući povećanje zaposlenosti i smanjenje siromaštva.

-Također primjećujemo da zemlje zapadnog Balkana nastavljaju trošiti više nego što je to bio slučaj u 2015., a razlozi za to su, u nekim zemljama povećanje plaća u javnom sektoru, a u nekima povećanje transfera. U nekim zemljama je došlo do smanjenja fiskalnog deficita, a u nekima do stabilizacije razine duga - kazala je Hlivnjak.  

Ubrzani rast pomaže povećanju zaposlenosti u BiH i utječe na smanjenje siromaštva u regiji. Izvješće pokazuje da je nezaposlenost u Bosni i Hercegovini smanjena za 2,3 posto, ali se još kreće oko 25 posto. Nedavne reforme tržišta rada, kako je dodala Hlivnjak,  počele su s rješavanjem dugotrajnih rigidnosti, ali tek treba uložiti značajne napore na podršci otvaranju radnih mjesta i smanjenju dugoročne nezaposlenosti.

Otkloniti destimulacije i barijere za zapošljavanje da bi se omogućio brži rast, otvaranje radnih mjesta i smanjenje siromaštva, stvaranje poslovnog ambijenta za privlačenje investicija, širenje i povećanje produktivnosti, zatim produbiti globalne integracije (olakšati trgovinu i povezanost) i nastaviti s napretkom na implementaciji strukturalnih reformi – neke su od glavnih poruka koje je izdvojila Hlivnjak iz ovog jesenjeg izdanja izvješća.

Svjetska banka je putem videolinka predstavila deseto u nizu izvješće o nedavnim ekonomskim kretanjima u zemljama jugoistočne Europe (SEE6 – Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, BJR Makedonija i Srbija).

- Snažniji rast počinje imati pozitivan utjecaj na siromaštvo i nezaposlenost u regiji -  navela je Ellen Goldstein, regionalna direktorica Svjetske banke za jugoistočnu Europu. Iako je, po njezinim riječima, stopa nezaposlenosti ostala visoka, na oko 25 posto u prosjeku, ove su godine stope nezaposlenosti smanjene u pet, od ukupno šest zemalja jugoistočne Europe.

U izvješću se navodi da globalne ekonomske okolnosti ne idu u prilog ekspanziji, ali za male ekonomije, poput ovih u jugoistočnoj Europi, interne reforme mogu stimulirati snažniji izvozno orijentirani rast, čak i u prilikama globalnog usporavanja.

Vodeći ekonomist Svjetske banke i jedan od autora ovog izvješća Katia Vostroknutova kazala je da u zemljama sa snažnim reformskim programom dolazi do povećanja investicija, koje su u prvoj polovini 2016. postale solidan pokretač rasta. Dodala je da su privatne investicije snažno doprinijele rastu u Srbiji i Albaniji, a fiskalni deficiti i javni dug su smanjeni kao odgovor na reforme u ovim zemljama.

Prosječni fiskalni deficit u regiji je smanjen sa 3,6 posto u 2015. na 3,3, posto u 2016. Ovim prosjekom su zamaskirane značajne varijacije između zamalja, gdje javni dug raste u onim zemljama u kojima su fiskalni računi bili prenapregnuti zbog velike javne potrošnje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije