Suočava li se Katolička crkva u BiH s krizom duhovnih zvanja?

U četiri (nad)biskupije i dvije provincije djeluju 553 svećenika. Više umrlih, nego zaređenih

02.07.2022.
u 19:26

Trojica svećenika karmelićana su u samostanu Zidine kod Tomislavgrada, četvorica salezijanaca u Žepču, trojica članova Družbe Isusove na Grbavici, Sarajevo te dvojica dominikanaca u župi Klopče, Zenica

Ovog tjedna su u Sarajevu i Mostaru četrnaestorica đakona zaređena za svećenike, piše Večernji list BiH. Svećenička je zajednica u Bosni i Hercegovini tako dobila nove članove, što je za Katoličku crkvu u BiH ohrabrujuće s obzirom na to da je broj preminulih svećenika posljednjih godina u BiH veći od broja novozaređenih, a Crkva se, kako su više puta upozorili i sami vjerski dužnosnici, suočila s krizom duhovnih zvanja. Osim toga, Crkva se, kada je riječ o sakralnim objektima, progonu župljana, pa i ubojstvima svećenika i časnih sestara... još u potpunosti nije oporavila od posljednjeg rata.

33 svećenika manje

Inače, prema podacima iznesenim na petom Susretu svećenika Bosne i Hercegovine održanome nedavno (1. lipnja) u crkvi sv. Petra i Pavla i Franjevačkom samostanu na Gorici u Livnu, u sve četiri (nad)biskupije u Bosni i Hercegovini (Vrhbosanska, Banjolučka, Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska), time i trenutačno u Bosni i Hercegovini, žive i djeluju ukupno 553 dijecezanska i redovnička svećenika.

Prema podacima koji su istaknuti na istome susretu, Vrhbosanska nadbiskupija ima 215 svećenika od kojih njih 141 živi i djeluje na teritoriju nadbiskupije, Banjolučka biskupija 29 misnika od kojih je 20 u dijecezi, Mostarsko-duvanjska biskupija ima ukupno 65 svećenika, a njih 51 je na teritoriju biskupije, Trebinjsko-mrkanska biskupija ima ih 28, od kojih su 23 trenutačno u biskupiji. Prema navedenome, Franjevačka provincija Bosna Srebrena ima 256 svećenika, od kojih je njih 201 na teritoriju te provincije, dok Hercegovačka franjevačka provincija ima ukupno 171 misnika, od kojih je u provinciji njih 105. Brojne misionarke i misionari iz BiH djeluju diljem svijeta, ponajviše u siromašnim zemljama.

Kako je istaknuto na nedavnom susretu bh. svećenika, iznesenim brojkama treba dodati i trojicu svećenika karmelićana koji djeluju u samostanu Zidine kod Tomislavgrada, četvoricu misnika salezijanaca u Žepču, trojicu članova Družbe Isusove na Grbavici u Sarajevu, dvojicu dominikanaca u župi Klopče u Zenici te šestoricu svećenika Grkokatoličkog vikarijata u BiH Križevačke eparhije. Predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata BiH, pritom je istaknuo kako uz 553 svećenika i na području Biskupske konferencije djeluje i 15 đakona. Dotaknuo se i sva 764 svećenika, člana njihovih biskupijskih i redovničkih zajednica.

Ono što je tom prigodom posebno istaknuto, jest podatak kako u odnosu na isto vrijeme prije tri godine, kada je održan 4. Susret svećenika, u Bosni i Hercegovini trenutačno su 33 svećenika manje nego u istom razdoblju 2019. Od početka lipnja 2019. do kraja svibnja 2022. preminuo je ukupno 71 svećenik u svim biskupijama i u objema franjevačkim provincijama u BiH. U isto vrijeme zaređena su 53 nova svećenika, odnosno 18 manje nego što ih je preminulo.

- Taj podatak sam po sebi govori vrlo mnogo, ozbiljno opominje te poziva i priziva Isusove riječi: "Molite, dakle, gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju" (Mt 9,38) - istaknuo je tada mons. Tomo Vukšić.

Tomu pridodajmo kako je tijekom lipnja u BiH preminulo još nekoliko svećenika, ali su i zaređeni novi.

Rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Đuliano Trdić izlažući tada o temi "Živjeti svećeništvo bez Boga - Put u nesretan i promašen život", kazao je, između ostaloga, kako je moguće živjeti svećeništvo bez nadnaravne razine, horizontalno, samo na jednoj ljudskoj razini, ali da to sa sobom nosi mnoge gorke posljedice za Crkvu, pojedinca koji tako živi i za duše kojima je poslan.

To nije radno mjesto

- Svećeništvo nije uloga ili radno mjesto. Ako maknem nadnaravno, ako maknem Boga, ako maknem vjeru u vječni život, što sam ja? Služba u Crkvi, življena isključivo kao socijalna uloga, postaje vremenom duhovno sterilna, egocentrična, lišena kršćanskog identiteta... Papa Ivan Pavao II. jednom je zgodom naglasio kako u razdoblju moderne i postmoderne, vrijeme razvoja sloboda i hedonizma, na poseban način treba naglasiti transcendental ljepote vjere. Naša je vjera lijepa, naš je poziv najljepši poziv na svijetu - poručio je na molitveno-duhovnom susretu svećenika BiH u Livnu don Đuliano Trdić, prenio je KTA.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije