U Dječjem vrtiću Ljubuški uvjeti boravka i rada još su bolji. Projekt "Zajedno za dječju radost" sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH

U dvostruko većoj kuhinji više obroka za mališane, tu je i novi sanitarni čvor

16.11.2022.
u 19:50

Dječji vrtić Ljubuški dobio je veoma važne nove radne i sanitarne prostore koji će uvjete boravka djece u toj predškolskoj ustanovi dodatno podignuti na još veću razinu, piše Večernji list BiH. Riječ je, praktički, o novoj kuhinji koja je zamijenila dosadašnju, višegodišnju, u znatnoj mjeri zastarjelu te novom sanitarnom čvoru.

Pohađa ga 230 djece

Rezultat je to projekta "Zajedno za dječju radost" iz programa prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji je sufinanciralo hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projekt "Zajedno za dječju radost" zajednički je projekt Grada Ljubuškog, Dječjeg vrtića Ljubuški i Grada Karlovca. On obuhvaća preuređenje kuhinje i izgradnju novog sanitarnog čvora u Dječjem vrtiću Ljubuški te nabavu didaktičkih igračaka za vrtić u Karlovcu.

- Zbog zastarjele infrastrukture i sigurnosti djelatnika i djece nužna je bila rekonstrukcija kuhinje i izgradnja novog sanitarnog čvora. Vrtićka kuhinja imala je zastarjele uređaje, loš i neprimjeren prostor te instalacije. Sve je to pravilo probleme prilikom rada. Zahvaljujući projektu sada imamo obnovljenu i uređenu kuhinju te novi sanitarni čvor, a Dječji vrtić Karlovac, Područni odjel Zadobarje, dobio je novu opremu i didaktičke materijale kojima se povećala kvaliteta sadržaja i atraktivnost ustanove. Ukupno gledano, povećao se društveni standard i ostvarena je viša kvaliteta usluge i odgojno-obrazovne aktivnosti u obama vrtićima u odnosu na stanje prije početka projekta – kaže nam Ana Bubalo, ravnateljica Dječjeg vrtića Ljubuški.

Prostor kuhinje u ljubuškom vrtiću dvostruko ja proširen, a kupnjom novih uređaja tri je puta povećana brzina kuhanja i pečenja hrane. Rezultat svega jest da je sada omogućeno povećanje broja obroka za mališane. Izgrađen je i potpuno novi sanitarni čvor. Radovi su počeli početkom kolovoza, kada su prvo odrađeni građevinski i građevinsko-zanatski radovi. Srušeni su unutarnji pregradni zidovi, skinuta zidna i podna keramika te unutarnji otvori. Drugi korak bili su elektroinstalacijski radovi, gdje su postavljene sve nove instalacije za struju, potom je odrađena vodovodna instalacija i unutarnji razvod kanalizacije. Nakon toga izrađen je zid i obavljena priprema za postavljanje pločica. Keramika je postavljena u kuhinji te u toaletu i blagovaonici.

Nakon keramičarskih radova odrađeni su radovi postavljanja aluminijskih otvora i bojenja zidova te nabave uređaja, pri čemu su kupljeni pećnica, štednjak, stolovi, viseće police, ormarić ladičar, sudoper, napa i druge stvari potrebne za kuhinju. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU RH obvezalo se sufinancirati ukupno 200.000 kuna (oko 50.000 KM) u projekt "Zajedno za dječju radost" za Dječji vrtić Ljubuški i Dječji vrtić Karlovac, Područni odjel Zadobarje. Poreze i preostali iznos troškova u Dječjem vrtiću Ljubuški sufinancirao je Grad Ljubuški.

Trenutačno Dječji vrtić Ljubuški pohađa 230 djece, od kojih 160 u vrtiću u Ljubuškom i 70 u podružnici u Vitini. Odgojna djelatnost obavlja se u deset odgojnih skupina – trima skupinama u Vitini i sedam u Ljubuškom. Uz redovite aktivnosti djeci je osigurano i besplatno učenje engleskog jezika, a vrtić je postao bogatiji za još jednog stručnog suradnika – logopeda. Inače, podružnica vrtića u Vitini upravo danas (srijeda, nap.a.) proslavlja drugi rođendan, drugu obljetnicu rada.

- Unatoč velikim poskupljenjima gotovo svih energenata i životnih namirnica, cijene boravka u našem vrtiću i dalje su upola niže nego u ostalim vrtićima. Jaslice u Dječjem vrtiću Ljubuški roditelji plaćaju 100 maraka, cjelodnevni boravak 90, a poludnevni boravak je 10 maraka niži. Za prvo i drugo dijete plaćaju se pune cijene, dok je za treće i svako sljedeće dijete boravak u vrtiću ili jaslicama besplatan – objašnjava ravnateljica Bubalo i najavljuje novi projekt.

Početak u 2023. godini

Riječ je o projektu "Analiza infrastrukturnih potreba obrazovnih ustanova u BiH". Financira ga Europska unija, a provodi Expertise Advisors, član COWI konzorcija. Cilj tog projekta je poboljšati pristup kvalitetnom obrazovanju i obuci u Bosni i Hercegovini kroz poboljšanje infrastrukture.

- Prošli smo sve evaluacije i naša ustanova ušla je u fazu realizacije projekta renoviranja. Projektom je planirano renoviranje postojećih sanitarnih čvorova te gradnja još dvaju sanitarnih čvorova na katu, potom uređenje i opremanje neizrađene velike prostorije na katu, obnova stuba, izgradnja rampe za invalide i postavljanje videonadzora, odnosno dok se ne utroši 100.000 eura. Nadamo se kako će se ovaj važan projekt uspješno početi i realizirati u 2023. godini – zadovoljno ističe ravnateljica Ana Bubalo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije