Donosimo

U FBiH više od 90.000 osoba probalo neku drogu, najčešće kanabis ili amfetamine

08.03.2016.
u 07:00

Za procjenu korištenja opojnih sredstava na području FBiH, posljednji dostupni podaci su iz istraživanja koje je rađeno kao dodatak MICS4 istraživanju, kojom prilikom je korišten upitnik Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o njima, navodi se u izvješću o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvenoj zaštiti u FBiH za 2014. , piše Večernji list BiH.

Prema rezultatima istraživanja, u FBiH je 3,8% odraslog stanovništva probalo neku psihoaktivnu tvar tijekom života, od toga 6,8% muškaraca i 0,9% žena. Ako prema preliminarnim rezultatima u FBiH žive 2,371.603 osobe, dolazi se do podatka kako je oko 90.121 osoba konzumirala neku psihoaktivnu tvar.

Injekcijski korisnici

Psihoaktivne tvari probalo je najviše ispitanika dobi od 25 do 29 godina (9,3%), a najmanje iz skupine od 40 do 49 godina života. Istraživanje je pokazalo kako je među ispitanicima koji su koristili droge u posljednjih 12 mjeseci najčešće korišten kanabis, odnosno marihuana (38,2%), zatim amfetamin (3,9%), ekstazi (0,9%), LSD (0,5%), kokain (0,2%), te da su ih ispitanici muškog spola češće konzumirali nego žene. Treba napomenuti kako kanabis i amfetamin imaju nisku cijenu te su dostupniji mladima koji u pravilu nemaju mnogo novca. Usporedni podaci triju BSS studija provedenih 2007., 2009. i 2012. među injekcijskim korisnicima droga u BiH u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, te u 2012. godini u Mostaru i Bijeljini, pokazuju kako je hepatitis C virusna infekcija konstantan rizik među injekcijskim korisnicima droga.

Droga i HIV

Stopa infekcije HIV-om još uvijek je niska u ovisničkoj populaciji u Federaciji BiH. Primjetan je progres u prevenciji HIV-a, što se odnosi na porast korištenja usluga “smanjenja štete”.

Napredak je vidljiv u reduciranju rizične prakse injektiranja droga, ali ne i rizičnog seksualnog ponašanja - korištenje kondoma, edukacija o prijenosu HIV-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije