Demografija

U jednom mjesecu u FBiH broj umrlih za 945 veći nego rođenih

10.06.2022.
u 21:45

Iako je ožujak zabilježio više suza i ispraćaja nego slavlja, situacija je ipak bila bolja nego u prva dva mjeseca ove godine

Stopa rađanja je niska; stanovništvo je sve starije; sve je više onih koji odlaze iz BiH… - samo su neke od izjava koje demografi koriste kada opisuju sliku Bosne i Hercegovine. Potvrđuju to i podaci Federalnog zavoda za statistiku (FZS) koji prikazuju kako je samo u jednom mjesecu, točnije ožujku, u 10 županija FBiH umrlih bilo čak 945 više nego rođenih, piše Večernji list BiH. No, iako je ožujak zabilježio više suza i ispraćaja nego slavlja, situacija je ipak bila bolja nego u prva dva mjeseca ove godine. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u siječnju je umrlih bilo 1074 više nego rođenih, dok je u veljači umrlo 1478 osoba više nego što ih se rodilo.

Rođeni i umrli

U ožujku je u FBiH bilo 1380 živorođene djece, od čega 706 dječaka te 674 djevojčice. Prema podacima zdravstvenih ustanova na području ovoga entiteta, liječnici i stručno osoblje obavili su 1382 poroda, dok su četiri obavljena na nekim drugim mjestima, ali uz stručnu pomoć. Analizirajući podatke koje su prikupili stručnjaci za demografsko kretanje FZS-a, vidljivo je kako je najviše djece živorođeno u Sarajevskoj županiji - 297, a prema podacima, rođena je jedna djevojčica više u odnosu na broj dječaka. Veliki broj obitelji i u Tuzlanskoj županiji imao je razloga za slavlje. Prema podacima, u toj je županiji u promatranom mjesecu živorođeno 272 djece, točnije 140 dječaka i 132 djevojčice. Zeničko-dobojska županija treća je po broju živorođene djece. Kako je prikazano, u obitelji su stigle 253 bebe, među kojima 130 dječaka i 123 djevojčice. U Unsko-sanskoj županiji rođeno je 143 djece, Posavskoj 13, Bosansko-podrinjskoj 18. I u preostalim županijama Federacije BiH bilo je povoda za slavlje. Kako je prikazano, u Srednjobosanskoj županiji na svijet je stiglo 140 beba - 68 dječaka i 72 djevojčice, Hercegovačko-neretvanskoj 134 djece, od čega 79 dječaka i 55 djevojčica, u Zapadnohercegovačkoj 38 dječaka i 36 djevojčica te u Hercegbosanskoj 36 djece, među kojima je bilo 15 dječaka i 21 djevojčica. Sarajevska županija, osim što je zabilježila najveći broj živorođene djece, imala je i najviše umrlih. U promatranom mjesecu preminulo je čak 527 osoba, među kojima 277 muškaraca te 250 žena. Jednako kao i u SŽ-u, više muškaraca životnu je bitku izgubilo i u Tuzlanskoj županiji. Naime, preminulo je 246 muškaraca i 223 žena. Zeničko-dobojska županija bilježi 199 umrlih muškaraca te 176 žena. U Posavskoj županiji preminula je 41 osoba, u Unsko-sanskoj 230, Bosansko-podrinjskoj 30, Srednjobosanskoj 229, Hercegovačko-neretvanskoj 257, Zapadnohercegovačkoj 89 te Hercegbosanskoj 78. Među preminulima su zabilježene i smrti djece prije navršene prve godine života. Kako se navodi, u FBiH u jednom mjesecu preminulo je šestero dojenčadi - tri dječaka i tri djevojčice.

Od ukupnog broja umrlih u Federaciji - 2325, kod 33 osobe s područja ovoga entiteta život je prekinut nasilnom smrću (28 muškaraca i 5 žena). Najviše nasilnih smrti zabilježeno je u Tuzlanskoj županiji, čak 10.

Brakovi i rastave

Uz veći broj umrlih nego rođenih, zabrinjavajući je podatak da se manji broj mladih te u sve kasnijoj dobi odlučuje na ulazak u bračnu zajednicu. Prema posljednjem podatku koji prikazuje stanje u ožujku na području FBiH, sklopljeno je 840 brakova, dok se 115 parova odlučilo na rastavu.

Na području SŽ-a 197 parova odlučilo je uploviti u bračnu luku, dok ih se 27 odlučilo na rastavu braka. U HNŽ-u se 45 parova odlučilo sklopiti brak dok, prema podacima, ni jedan brak nije razvrgnut.

U ZHŽ-u je sklopljeno 11 brakova, a zabilježene su i četiri rastave. U SBŽ-u je sklopljeno 87 brakova, HBŽ-u 7, PŽ-u 4, TŽ-u 190, ZDŽ-u 175, prikazano je u podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?