SIP će do 15. svibnja donijeti odluku o raspisivanju općih izbora u BiH

U lipnju će se znati stranke, a u srpnju koalicije za izbore

Izborna kampanja vec krece
Foto: VL FOTO
26.04.2014.
u 10:55

Većina stranaka će teško riješiti ambicije svih kadrova pa je nakon objava listi za očekivati i raskole u nekim strankama

Središnje izborno povjerenstvo BiH će do 15. svibnja, a vrlo vjerojatno upravo tog dana, donijeti odluku o raspisivanju općih izbora koji će se održati u listopadu ove godine. Kako nam je kazala glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić, istodobno će biti usvojen i naputak o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za opće izbore pa će svi koji se spremaju sudjelovati u izbornoj utrci imati potpune informacije o dinamici aktivnosti koje će biti poduzimane do dana izbora.

Provjera stranaka

No, temeljem dosadašnjeg izbornog iskustva, ali i zakonskih odredbi, već sada se može reći kako će prva aktivnosti početi 16. svibnja, a riječ je o podnošenju prijava za ovjeru političkih stranaka i neovisnih kandidata koje planiraju sudjelovati na ovogodišnjim izborima. Već u lipnju SIP će ovjeriti prijave političkih stranaka i neovisnih kandidata i tada ćemo znati sve sudionike izbornog procesa, ali ne i način njihovog nastupa na izborima, jer će tek nakon ovjere stranaka i neovisnih kandidata početi proces podnošenja prijava za ovjeru koalicija i listi neovisnih kandidata. Prema zakonskim rokovima za dovršetak ovog posla prilično je izvjesno da ćemo do sredine srpnja znati koje stranke nastupaju samostalno na izborima, a koje su se odlučile za koaliranje i na kojim razinama vlasti. Srpanj će biti i mjesec intenzivnih unutarstranačkih i aktivnosti, jer će u to vrijeme teći rokovi za podnošenje kandidacijskih listi za sve razine, od županijske do državne. Većina stranaka će teško zadovoljiti političke ambicije svih svojih kadrova pa je nakon kreiranja poretka na listama za očekivati istupe nezadovoljnika pa čak i raskole u nekim strankama. Do kraja srpnja će vjerojatno biti organiziran i ždrijeb za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkim listićima. Konačna ovjera i objava listi kandidata u službenim glasilima i tisku može se očekivati pred kraj kolovoza ili početkom rujna. Mjesec dana prije održavanja izbora započet će i razdoblje plaćenog medijskog oglašavanja, odnosno razdoblje najintenzivnije predizborne kampanje.

Prvi rezultati u ponoć

Zadnjih 48 sati pred otvaranje birališta bit će zabranjeno objavljivanje rezultata istraživanja javnog mnijenja, a dan pred izbore svjedočit ćemo “izbornoj šutnji”. Objava prvih preliminarnih nekompletnih rezultata izbora može se očekivati u ponoć, iako nas iskustvo uči da će vodeće stranke, već tri sata nakon zatvaranja biračkih mjesta imati svoje preliminarne rezultate izbora za državno Predsjedništvo, a odmah potom i za ostale razine vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?