Zavod Zdravstvenog osiguranja Sarajevo krenuo u veliku provjeru rada ljekarni

U ljekarnama u BiH prodaju stare lijekove, otvorene i istrage

'lijekovi'
Foto: VL
14.06.2014.
u 09:41

Zavodi će se morati suočiti s ovim problemom, a na površinu bi mogle izaći strašne stvari

Zavod zdravstvenog osiguranja u Sarajevskoj županiji krenuo je u veliku borbu s kriminalom u zdravstvenoj oblasti. Istrage idu dalje i na čitavu BiH. Prvo je smijenjeno nekoliko liječnika zbog toga što su u jednom danu propisali 2150 recepata za lijekove, što fizički nije bilo izvedivo, s obzirom da je približan broj pacijenata trebalo pregledati i napisati im lijekove. Prema tome je jedan liječnik u 40 sekundi propisivao jedan recept.

Nakon toga su krenule istrage o sustavnoj korupciji, sporazumima pojedinih liječnika i farmaceuta, a posljednje što je potvrđeno je kako su u toj županiji teškim bolesnicima prodavani stari lijekovi. Naime, Zavod zdravstvenog osiguranja u SŽ-u češlja rad 146 ljekarni, a inspektori kontroliraju i ugovorene obveza koje imaju ljekarne koje izdaju lijekove na recept. I to se neće samo činiti u Sarajevskoj županiji, već na razini cijele FBiH s obzirom da iz skoro svake županije dolaze pritužbe pacijenata na rad određene ljekarne. - Morate imati na umu da su napravljeni milijunski minusi u ljekarnama kojima raspolažu gradovi i županije. Nevjerojatno je da se zna koliki su minusi u tim ljekarnama, a da se takve stvari vrlo malo istražuju. To je još jedan u nizu bh. apsurda - kaže za Večernji list sugovornik analizirajući situaciju u ostalim županijama u BiH. Što se tiče SŽ-a posebno težište stavljeno je na kontrolu poštovanja zakonskih odredbi o obveznim rezervama lijekova s esencijalne liste, kontrole ispravnosti zaprimljenih recepata na osnovi kojih se izdaju lijekovi, vođenje zakonskih evidencija i slične stvari. Navodno, dosad su uočene brojne nepravilnosti i propusti sustava, kao što je prodaja lijekova kojima je istekao rok. - Nije takva situacija samo u Sarajevskoj županiji. Kada se zavodi ostalih županija odluče suočiti s tim problemom na površinu će isplivati još gore stvari - kazao je naš sugovornik.

Komentara 3

Avatar bucalo
bucalo
15:34 14.06.2014.

ostalo iz rata a triba se sve potrosit,kozilij nadrilijecnika

MI
Mirnadob
20:25 14.06.2014.

Neznaju kako bi drugacije masovnu unistavali narod?

EG
egzodus
20:34 14.06.2014.

tamo je sve moguce. To nije drzava

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?