Potoci kod Mostara

U logorima Armije BiH zatvarana i mala djeca

03.12.2018.
u 10:44

Udruga hrvatskih logoraša obilježila je godišnjicu zatvaranja logora O. Š. Bratstva i jedinstva u Potocima kod Mostara. Kako su nam rekli članovi ove udruge, od 30. lipnja do 2. prosinca 1993. godine u ovom logoru bilo je zatočeno 109 osoba, Hrvata, koji su prošli sve vrste torture koju su vršili pripadnici Armije BiH.

Mlađi od deset godina

- Od ukupnog broja zatočenih, čak 15 bilo je maloljetnika, a osmero djece bilo je mlađe od 10 godina. Bilo je i 38 žena. Zabilježena su silovanja žena, a muškarci su bili fizički i psihički mučeni. Skupine su odvođene na prisilan rad, a u izvlačenju poginulih i ranjenih pripadnika Armije BiH život je izgubilo sedam zarobljenika.

Pet ih je ustrijelila Armija BiH iz neposredne blizine, a dvojica su poginula u unakrsnoj vatri. Žalbeni odjel Suda BiH izrekao je pravomoćnu sudsku presudu za ovaj logor 21. rujna 2018. godine, a koja nije objavljena ni u jednim tiskanim ili elektroničkim medijima u Bosni i Hercegovini - rekli su nam u Udruzi hrvatskih logoraša, koji su jučer obilježili i godišnjicu raspuštanja logora u Gnojnicama kod Mostara. Logor je bio organiziran u kući Nikole Filipovića, a u njemu je bilo zatočeno 20 osoba.

- Zarobljenike, među kojima je bilo i maloljetnika, su u više navrata tijekom osam mjeseci boravka u logoru, posebno noću i u ranim jutarnjim satima, pripadnici tzv. Armije BiH teško premlaćivali, dok je pokojni Nikola Filipović od posljedica premlaćivanja doživio moždani udar.

Sve navedeno događalo se u neposrednoj blizini zapovjedništva tzv. Armije BiH, koje nije osiguralo zaštitu, već ih je prepustilo četiri mjeseca bez komadića hrane i liječničke pomoći.

Dana 30. studenoga 1993. godine zatočenike je registrirao međunarodni Crveni križ te su 3. prosinca 1993. godine, dan nakon razmjene hrvatskih zatočenika iz O. Š. Potoci, uz pomoć UNPROFOR-a razmijenjeni - ističu u Udruzi hrvatskih logoraša.

Lažiranje činjenica

I uz sve ove dokaze i činjenice, domaće pravosuđe i dalje sudjeluje u procesu lažiranja povijesnih činjenica i navodi kako Armija BiH nije imala logore nego sabirne centre.

To jasno govori kako su pojedinci u domaćem pravosuđu i dalje na strani zločinaca i pokušavaju sakriti njihova zlodjela. •

Ključne riječi

Komentara 1

RE
Realan82
13:12 03.12.2018.

Koja je ovo propaganda! Vučić vam zavidi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije