Muzej Franjevačkog samostana Tolisa posjetili predstavnici Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu

U muzeju su pohranjene vrijedne zbirke od starih vremena do suvremenog doba

storyeditor/2024-03-13/muzej01_nak_bih_080324.jpg
14.03.2024.
u 19:16

Članovi Instituta za društvena istraživanja iz Zagreba u okviru europskog istraživačkog projekta Critical Change Lab nakon posjeta Županji obišli su susjedni, preko rijeke Save, Muzej Franjevačkog samostana Tolisa "Vrata Bosne". Domaćin iz Županje Ivica Živković ravnatelj je Gimnazije u Županji (inače iz Kostrča), no gdjegod da ode, promovira svoj rodni kraj, pa je i ovom prigodom želio goste upoznati sa znamenitostima muzeja, piše Večernji list BiH. Fratri su neumorno godinama čuvali povijesno nasljeđe Bosanske Posavine i pohranili ga pod krovom franjevačkog samostana i crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi u muzej simboličnog imena "Vrata Bosne". Eksponati koji su u njemu pohranjeni zorno prikazuju bogatu prošlost posavskoga kraja.

Gosti oduševljeni

Prolaskom kroz muzej gosti su se, zapravo, prošetali kroz bogatu povijest posavskog kraja. Djelatnike Instituta za društvena istraživanja iz Zagreba predvodio je Boris Jokić, ravnatelj Instituta. Gosti nisu skrivali oduševljenje svim izloženim postavima. S velikom pozornošću i zanimanjem pratili su domaćina koji ih je proveo kroz crkvu, muzej i knjižnicu samostana u Tolisi. Postavili su brojna pitanja, a najviše ih je, zbog prirode njihova posla i istraživanja, zanimala povijest prve pučke škole u BiH. - Gosti nisu krili oduševljenje, ali i iznenađenje onim što su vidjeli. Sami su priznali da nisu očekivali vidjeti tako veliku i dragocjenu muzejsku i knjižničnu građu - istaknuo je ravnatelj muzeja prof. Jozo Jezerčić. Muzej su posjetile i vrsne restauratorice papira Nejra Ljubuškić i Lamija Avdić iz Zenice, koje trenutačno žive u Sarajevu. Došle su u Posavinu na poziv ravnatelja Jezerčića kako bi pregledale 130 godina star prvi posavski časopis Žendrag. Riječ je o novinama koje je 1894. godine rukom pisao i slao svojim čitateljima fra Bono Nedić, tadašnji župnik u Tišini. - U arhivu našeg muzeja čuvamo jedan jedini primjerak tog časopisa i on je od velike kulturno-povijesne važnosti ne samo za Posavinu nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Časopis je ime dobio po rječici ili koritu Žendrag koja je tekla u blizini župne crkve u Tišini, gdje ga je fra Bono Nedić uređivao i pisao - objašnjava Jezerčić.

Zaštititi povijesne dokumente

Gošće su razgledale knjižnicu i arhiv s brojnim knjigama i dokumentima kojima je potrebna restauracija i zaštita od daljnjeg propadanja. - Nakon obilaska muzeja i knjižnice te pomnijeg pregleda Žendraga, utvrdile su da oštećenja na tom starom rukopisu nisu tako strašna i da se mogu jako brzo i kvalitetno restaurirati. Neki dokumenti i knjige su u jako lošem stanju i treba ih nositi izvan muzeja na restauraciju, a određen broj knjiga može se restaurirati i zaštititi na licu mjesta. Obećale su, kada budu ponovno dolazile, donijeti pribor i dio posla odraditi u samoj knjižnici. Nadamo se da će se suradnja nastaviti i uroditi plodom, odnosno da ćemo uspjeti uz njihovu pomoć i savjete restaurirati i zaštititi brojne knjige i dokumente koji se čuvaju u knjižnici i arhivu muzeja samostana - ističe Jezerčić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?