Popis stanovnistva u BiH

U općini Jezero je 85 posto radno sposobnih stanovnika

26.11.2016.
u 09:00

Općina Jezero nalazi se u zapadnom dijelu BiH, na Plivskom jezeru, u blizini općina Mrkonjić Grad i Jajce. Jezero je naseljeno mjesto koje je do rata bilo u sastavu općine Jajce, a danas je središte istoimene općine u RS-u. Prilikom potpisivanja Daytonskog sporazuma, općina Jajce podijeljena je između FBiH i RS-a. Najveći dio s Jajcem pripao je FBiH. U sastav Republike Srpske ušla su naseljena mjesta Borci, Čerkazovići, Đumezlije, Jezero, Kovačevac, Ljoljići i Perućica, te dijelovi naseljenih mjesta Barevo, Drenov Do i Prisoje. Od ovog područja formirana je općina Jezero. U naselju Jezero nalazi se džamija sultana Bajazida koja je izgrađena 1512. - 1524. godine. Srušena za vrijeme agresije na BiH.

Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Jezero žive 1144 stanovnika, a prema popisu iz 1991., kada je Jezero bilo u sastavu općine Jajce, imalo je 1949 stanovnika. Muškarac je 601, dok su žene 543. Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u Jezeru danas živi 11 Hrvata, dok ih je, prema popisu iz 1991., bilo 95. Bošnjaka je 287, dok je Srbin 841. Kao ostali izjasnio se samo jedan stanovnik, bez odgovora je također jedan, dok se tri osobe nisu izjasnile po nacionalnoj osnovi.

Materinski jezik

Popis je obuhvatio i kućanstva koje je u ovoj općini 371. Broj kućanstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost je 101, što nije baš mnogo gledajući ukupan broj kućanstava. Kućanstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost i prodaju proizvode je devet. Najviše je kućanstava s dva člana - 89, dok je najmanje onih s osam i više članova - 6. Prosječan broj je 3,08 članova po kućanstvu.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?