Sezona gripe i virusa na vratima

U porastu broj oboljelih od upale pluća i viroze

Pregled uplale pluca
Foto: VL FOTO
03.01.2015.
u 10:10

Od atipične upale pluća obolijevaju i najmlađi

S promjenom vremena, a posljednjih dana i dolaskom ekstremnih hladnoća, započela je sezona gripe i raznih viroza, a povećan je i broj slučajeva upale pluća.

Povišena temperatura

Tako je posljednjih dana gužva i u domovima zdravlja diljem BiH, a najčešće ljudi traže pomoć zbog visoke temperature, nemoći i bolova. Prema informacijama koje smo dobili iz Hitne službe mostarskog Doma zdravlja, dnevno imaju desetak pacijenata, a nerijetko se javljaju pacijenti koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu. I u sarajevskom Domu zdravlja su nam kazali kako imaju slučajeve bolesti klasičnih za ovo doba godine kao što su povišena temperatura i viroza. U banjolučkom Domu zdravlja kazali su kako su imali dosta slučajeva upale pluća. - Bilo ih je više nego uobičajeno. Tako su u posljednjih 5-6 smjena bila registrirana 4, 5 slučajeva - kazao nam je dr. Mihajlović dodavši kako se pacijenti nakon laboratorijske obrade šalju na rendgensko snimanje koje u 99 posto slučajeva potvrdi sumnju na upalu pluća te se pacijenti dalje šalju na infektivni odjel.

- Hladnije je vrijeme, pa je tako i za očekivati. Znači u porastu su respiratorne infekcije, pa samim tim i upale pluća. Ima više i gripe i viroze, a najčešće je riječ o respiratornim infekcijama, mada nisu isključene ni trbušne viroze - kazao nam je dr. Mihajlović dodavši kako je u njihovoj zdravstvenoj ustanovi u posljednje vrijeme 20 posto pacijenata potražilo pomoć zbog povišene temperature i respiratornih problema. Dodao je i savjet da se osobe čuvaju hladnog vremena te piju tople napitke kao i napitke za jačanje imuniteta. Inače, kako je već pisano, u BiH se u posljednjih 15-ak dana pojavio veliki broj atipične upale pluća za koju su karakteristični visoka tjelesna temperatura, jaka upala dišnih puteva, sinusa i grla, suhi kašalj, slabost, gubitak apetita. Posebno su osjetljive starije osobe, kao i oni najmlađi. Liječnici savjetuju građanima da izbjegavaju mjesta javnog okupljanja, vrše redovito higijenu, posebno ruku, te piju dovoljno tekućine i jačaju imunitet.

Preventivno djelovanje

Građani su, svjesni opasnosti od virusa, sami uzeli stvari u svoje ruke pa je tako u ljekarnama povećana prodaja i potražnja za lijekovima koji bi mogli preventivno djelovati. Uzimaju se paracetamol i aspirin, lijekovi protiv bolova i za snižavanje tjelesne temperature, kao i pripravci dodatnog vitamina C.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?