Počela je sezona kupanja, pa stručnjaci pozivaju na oprez

U rijekama se kupate na vlastitu odgovornost, nema spasilaca, vrebaju i bolesti

19.06.2022.
u 11:29

Dolaskom ljeta i visokih temperatura otvaraju se sezone na javnim i privatnim kupalištima širom Bosne i Hercegovine. Posjetiteljima su, pri odabiru kupališta, uglavnom važni ambijent, higijena te cijena ulaza. Rijetko možemo čuti da u kriterije za odabir ulazi i to ima li kupalište spasilačku službu. A trebalo bi jer se neočekivane i nesretne situacije događaju, a spasioci su prva ruka pomoći u sprječavanju kobnog ishoda. Stručnjaci pozivaju na oprez, posebice kada je riječ o osvježenju u hladnim i nepredvidivim rijekama, piše Večernji list BiH.

Slučajevi utapanja

U BiH svake godine određen broj ljudi izgubi život utapanjem u rijekama i jezerima. Iako sezona nije u potpunosti počela, u BiH su već zabilježeni slučajevi utapanja. U rijeci Uni kod Bosanske Otoke, krajem prošlog 26. svibnja, u popodnevnim satima utopio se 27-godišnji mladić. Istoga dana trinaestogodišnji dječak utopio se u rijeci Savi. Ovo, na žalost, nisu usamljeni slučajevi, utapanja nisu tako rijetka kako neki misle. U svijetu nije dopušteno kupanje na rijekama i jezerima koje nemaju spasilačku službu, u BiH ne postoji zakon o kupalištima tako da se građani kupaju isključivo na vlastitu odgovornost. Rijeke su osobito opasne jer su protočne, česte imaju vrtloge, usjeke i mijenjaju svoj tok. Jezera, pak, imaju nagle promjene dubine i temperature - znamo kako je u jezeru na površini toplije, a ispod hladnije, i to predstavlja problem kupačima, kao i raslinje, zbog čega dolazi do panike, a onda i utapanja. Mlade, točnije maloljetnike, upozorava se da ne odlaze na kupališta bez nadzora roditelja ili starijih članova obitelji kako bi se izbjegla mogućnost utapanja. Skreće se pozornost na nekoliko važnih savjeta: neplivači ili osobe koje slabije plivaju obvezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje. Nije preporučljivo plivati najmanje jedan sat nakon obroka, kao ni kupati se kada se konzumira alkohol. Kako razlika u temperaturi i nepoznata dubina mogu biti opasne, napominje se da plivač u vodu ne bi smio ulaziti vruć ili skakati u vodu nepoznate dubine. I jedan od najvažnijih savjeta - ako primijetite da je netko u nevolji, odmah potražite pomoć drugih osoba koje se nalaze u blizini. Proces utapanja traje svega nekolika minuta te je stoga brzina djelovanja najvažnija u spašavanju ljudskog života.

Onečišćenje rijeka

Treba imati i na umu kako se situacija, kada je riječ o čistoći rijeka i jezera, s godinama drastično promijenila. Dok su se nekada bh. rijeke mogle piti, danas je zbog nečistoća postalo opasno i kupati se u njima. Bolesti koje mogu dobiti osobe koje se kupaju u zagađenim rijekama najčešće su one koje se prenose fekalno-oralnim putem, kao što su gastroenteritis, hepatitis A, konjunktivitis, ali moguće su i druge parazitske i kožne bolesti. Ova oboljenja mogu biti opasna za sve populacijske skupine stanovništva te kod imunokompromitiranih osoba mogu dovesti do ozbiljnih posljedica za organizam. Godinama se upozorava na opasnost kupanja u Željeznici, Bosni i Miljacki zbog zagađenosti. Ni rijeka Neretva u Mostaru već nekoliko godina ne zadovoljava mikrobiološke EU standarde vode za kupanje, no građani ne mare baš pretjerano za to. Iz Zavoda za javno zdravstvo svakoga ljeta upozoravaju građane da je većina rijeka i jezera zagađena bakterijama i virusima koji mogu izazvati ozbiljna oboljenja poput seroznog meningitisa, crijevnih i kožnih zaraznih bolesti. Treba naglasiti kako su te bolesti opasne te da kod imunokompromitiranih osoba mogu prouzročiti ozbiljne posljedice za organizam. Osim mikrobioloških uzročnika i povećane koncentracije kemijskih tvari prisutnih u vodi, imaju vrlo štetno djelovanje na organizam.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije