Raste obujam vanjskotrgovinske razmjene, međutim, stari problemi i dalje ostaju

U samo godini dana izvoz iz BiH porastao za 3,8 milijardi KM

storyeditor/2023-01-17/PXL_110123_97726811.jpg
23.02.2023.
u 20:00

Tijekom 2022. godine iz BiH izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti od 18,4 milijarde KM, a što je više za 3,8 milijardi KM ili 26 posto u odnosu na 2021. godinu

Skok vrijednosti izvoza od čak 3,8 milijardi maraka u odnosu na 2021. godinu potvrda je kako je Republika Hrvatska ključni vanjskotrgovinski partner Bosni i Hercegovini, zemlji koja većinu svojih proizvoda inače izvozi na tržišta EU-a, ali i potreba za boljom osposobljenošću radne snage kako bi se iskoristili svi potencijali za daljnje jačanje gospodarstva - tri su ključne odrednice ekonomske slike BiH u protekloj godini, piše Večernji list BiH.

Vanjskotrgovinska komora BiH prezentirala je osnovne pokazatelje vanjskotrgovinske razmjene iz prošle godine, koji upućuju na značajno povećanje vrijednosti izvoza. Tako je tijekom 2022. godine iz BiH izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti od 18,4 milijarde KM, a što je više za 3,8 milijardi KM ili 26 posto u odnosu na 2021. godinu. Istodobno, uvoz je imao vrijednost od 29,1 milijardu KM, što je povećanje od 7,2 milijarde KM ili 33 posto u odnosu na prethodnu godinu. Predsjednik VTK-a BiH Zdravko Marinković tom je prilikom potvrdio kako je najveći obujam robne razmjene ostvaren s državama Europske unije.

Značaj EU-a

- Ukupan obujam razmjene s EU-om predstavlja 68 posto ukupnog obujma razmjene BiH sa svijetom - rekao je Marinković. Koliko je Europska unija značajan trgovinski partner BiH, dovoljno svjedoči i podatak kako je obujam razmjene u prošloj godini iznosio oko 32,3 milijarde KM, što je više za 7,3 milijarde KM u odnosu na 2021. godinu. Pritom smo u EU izvezli robe u vrijednosti od 13,3 milijarde KM, što je više za 2,8 milijardi KM ili 26 posto u odnosu na godinu prije. Iz EU-a smo pak uvezli robe u vrijednosti od 19 milijardi KM, što je povećanje od 4,5 milijardi KM ili 31 posto u usporedbi s godinom ranije.

Marinković je pritom potvrdio i kako po obujmu razmjene prednjači Hrvatska. U RH smo izvezli 2,6 milijardi KM, što je više za 700 milijuna KM, dok smo uvezli 5,4 milijarde KM, što je povećanje od 1,9 milijardi KM.

Rekordi

U kontekstu gospodarskih grana koje generiraju najveći izvoz dopredsjednik VTK-a BiH Ahmet Egrlić objasnio je kako je temelj izvoza metalski i elektrosektor, a koji su u 2022. godini zabilježili vrijednost izvoza od rekordnih gotovo 7,5 milijardi KM.

Unatoč dobrim pokazateljima koji svjedoče o otpornosti domaćeg gospodarstva, stara boljka koja sve više dobiva na važnosti je pitanje radne snage, odnosno njezin nedostatak, a što upućuje na potrebu žurnih promjena u kontekstu obrazovnog sustava.

Dopredsjednik VTK-a BiH Vjekoslav Vuković upozorio je kako se nedostatak radne snage počeo osjećati i u BiH, kazavši i kako investicijski potencijal zemlje opada, a razlog je činjenica da investitori koji žele doći u BiH, ali i domaći investitori koji žele proširiti proizvodne kapacitete, trpe zbog nedostatka radnika. Rješenje problema Vuković vidi u potrebi prilagodne obrazovnog sustava, potrebama realnog sektora, što je tema koja sve više dobiva na pozornosti, poglavito u kontekstu potrebe za uvođenjem dvojnog obrazovanja, odnosno ostvarivanja bolje uvezanosti i harmonizacije poslovne zajednice i obrazovnih institucija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?