Popis stanovništva u BiH

U Tuzli smanjen broj Hrvata za 24 posto

19.08.2016.
u 10:00

Tuzla je jedno od najstarijih naselja u Europi s kontinuitetom življenja. Dokaz tome su i pronađeni ostaci starog naselja sojeničkog tipa iz vremena neolita. Arheolozi su otkrili brojna naselja s bogatim ostacima materijalne kulture prastarih stanovnika ovoga područja. Pronađen je veliki broj neolitskih glinenih posuda s raznim ornamentima od crne, sive i crvene keramike, ali i kameni noževi, sjekire, strugači i drugo.

Otkriveni su ostaci hrane, ljudske kosti, životinjske kosti, kao i razni plodovi koji su koristili za prehranu ljudi toga doba.

I ovi podaci potvrdili su činjenice kako je područje Tuzle bilo naseljeno još u mlađem kamenom dobu. Prvi pisani spomen o Tuzli potječe iz 950. godine.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju ove godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Tuzla živi 110.979 stanovnika, dok ih je, prema popisu iz 1991. godine, tu živjelo 131.618. Broj muškaraca je 52.745, a žena 58.234...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije