Modernizacija

U USŽ-u već od 2024. moderna solarna elektrana snage oko 90 MW

21.12.2021.
u 08:00

Njemačka tvrtka Promondis Energy u okolici Bihaća gradit će vjetropark s 8 vjetrenjača kapaciteta 40 megavata, a na Medenom polju solarni park s 3 jedinice po 29,5 megavata

Unsko-sanska županija mogla bi već 2024. godine imati modernu solarnu elektranu snage oko 90 megavata, a s izgradnjom bi se trebalo početi početkom sljedeće godine, piše Večernji list BiH

Njemačka tvrtka Promondis Energy, čiji su predstavnici razgovarali s premijerom Unsko-sanske županije i njegovim suradnicima, spremna je uložiti nekoliko desetaka milijuna eura u solarni park na području općine Bosanski Petrovac.

Radi se o projektu koji je započet prije dvije godine, a investitor je netom podnio zahtjev za urbanističku suglasnost s cjelokupnom dokumentacijom i idejnim projektom. Njemačka tvrtka Promondis Energy odavno djeluje u Bosni i Hercegovini, čija je podružnica u Sanskom Mostu.

Zanimljiva ulagačima

Unsko-sanska županija posljednjih je godina postala zanimljiva investitorima u oblasti energetskih projekata, prije svega onih koji se odnose na obnovljive izvore energije. Vlada Unsko-sanske županije je prije tri godine potpisala sporazum o izgradnji vjetroparka na području bihaćke općine, lokacija Teočak, s osam vjetrenjača kapaciteta 40 megavata. Uz ovaj projekt, ubrzo će početi realizacija još jednog, izgradnja solarne elektrane koja će biti jedna od najvećih ne samo u Bosni i Hercegovini, već i šire.

- Ovo je projekt u kojem se radi o solarnoj energiji, solarnom parku. To bi trebale biti tri jedinice po 29,5 megavata. Golem je to kapacitet, to je blizu 90 megavata triju jedinica, tu bi trebale biti tri urbanističke dozvole, tri građevinske dozvole - kaže Adnan Alagić, ministar građenja, prostornoga uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanske županije.

Riječ je o projektu koji je započeo prije dvije godine, a investitor je službeno podnio zahtjev za urbanističku suglasnost s potrebnom dokumentacijom i idejnim projektom. Vlada Unsko-sanske županije odradila je ogroman posao oko određenih odluka, pripreme zemljišta, pristupnih cesta i slično. Ministar dodaje kako se radi o lokaciji Medeno polje koja se nalazi u prostornom planu US županije.

- Oni su prezadovoljni ovime što smo mi dosad uradili, a mislim da je to ono najmanje što smo mogli, da ih dočekamo i pripremamo sve one podatke, dokumente, sve aktivnosti koje su potrebne da oni mogu ići u konačnu realizaciju projekta. Kazali su kako bi do 2022. godine trebali završiti jednu, da bi paralelno radili i druge, ali kako bi jedna trebala biti puštena u funkciju u 2022. godini - kazao je Adnan Alagić, ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi Unsko-sanske županije.

Još projekata

- Lokacija budućeg solarnog parka ima najviše sunčanih dana u godini i nije bez razloga odabrana za ovaj projekt - ističe Alagić. U aktivnosti su uključena još dva ministarstva, gospodarstva i poljoprivrede.

- Mi smo u Ministarstvu poljoprivrede odradili legislativni dio. Ipak su kod nas mnoge odluke, zakoni i pravilnici doneseni prije 10-15 godina, kada jednostavno ovih novih tehnologija tada nije bilo, nije se o tomu razmišljalo. Taj smo dio prilagodili - kaže Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Unsko-sanske županije.

Značajnu naknadu za korištenje zemljišta za budući solarni park ubirat će Općina Bosanski Petrovac, ali i Vlada Unsko-sanske županije. Pored ovog projekta, postoji ih još nekoliko u Unsko-sanskoj županiji također iz sektora solarne energije, čija je realizacija u planu pa bi tako Unsko-sanska županija do 2025. godine mogla proizvoditi značajnu energiju iz obnovljivih izvora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?