Stiže sezona gripe

U zadnja dva mjeseca 1076 slučajeva obolijevanja od bolesti sličnih gripi

14.12.2017.
u 07:30

- Na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) je u razdoblju od 14. listopada, od kada se prati kretanje oboljelih od gripe, pa do danas registrirano 1076 slučajeva obolijevanja od bolesti sličnih gripi - kazao je za novinsku agenciju Fena šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a dr. Erdin Alajbegović. Gripa, kao vrlo ozbiljna virusna bolest koja pogađa gornji dio dišnog sustava, javlja se svake godine. Virus gripe lagano se prenosi, a širi se dodirom ili zrakom. Gripa se prenosi i kapljičnim putem, primjerice kad zaražena osoba kiše, smije se, govori ili zijeva.

Broj oboljelih u porastu

- Broj oboljelih od bolesti sličnih gripi u studenome ove godine povećan je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a najviše oboljelih zabilježeno je u Mostaru, njih oko 500 - dodao je. Istaknuo je kako do sada nije prijavljen ni jedan slučaj obolijevanje od klasične gripe. - Promatrajući dosadašnju epidemiološku situaciju vezanu uz gripu, odnosno kretanje obolijevanja od gripe, najveći broj oboljelih pojavljuje se početkom godine, u siječnju i početkom veljače - istaknuo je Alajbegović. Kako biste se što bolje pripremili za nadolazeću sezonu gripe, epidemiolozi preporučuju konzumiranje vitaminskih pripravaka i preparata koji pojačavaju imunitet te izbjegavanje zatvorenih prostorija u kojima dolazi do okupljanja većeg broja ljudi. Također, treba često prati ruke i općenito pojačati osobnu higijenu. Nošenje rukavica također može pomoći u prevenciji.

Ublažiti simptome

Ako ipak dođe do obolijevanja, cilj liječenja je uglavnom ublažiti simptome. Kod gripe je važno mirovati, uzimati veću količinu tekućine, pogotovo toplih čajeva s medom te povrtnih juha. Kod temperature iznad 40 stupnjeva treba uzeti sredstvo za njezino snižavanje. Preporučuje se uzimati sredstva za jačanje imuniteta - vitamine, limun, med, propolis.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?