Istraga bez pomaka

Ubojica Joze Kafadara još uvijek na slobodi

kafadar
Foto: Portal Vecernji.ba
10.10.2014.
u 10:24

Nema reakcija na nagradu od 50.000 KM za informaciju o zločinu

Istraga u slučaju ubojstva Joze Kafadara, uglednog gospodarstvenika, povratnika iz progonstva na svoj opljačkani posjed u travničkoj župi Brajkovići na istočnoj granici travničke i zeničke općine, koje se dogodilo 27. svibnja ove godine i dalje tapka u mjestu i još uvijek je bez ozbiljnijih nagovještaja da će se uskoro ovaj slučaj i razriješiti.

Kako je kazao sin pokojnog Joze, Dragan Kafadar, poznati i priznati gospodarstvenik, još uvijek nema ni pozitivnih reakcija na ponuđenu novčanu nagradu od 50 tisuća KM za informaciju koja bi istragu usmjerila na pravu stranu i konačno došla do ubojice, eventualnih pomagača i nalogodavaca zločina. Kafadar je to kazao u srijedu na obiteljskom imanju u Brajkovićima prijateljima gospodarstvenicima koji su iz Viteza došli u Brajkoviće kako bi još jednom iskazali bezrezervnu podršku obitelji Kafadar, ali i jasno poručili nadležnim organima kako očekuju i traže konačno razrješenje ovoga gnusnog zločina.

Nada ne jenjava

Dragan Kafadar je svojim prijateljima gospodarstvenicima smireno kazao kako se i dalje nada razrješenju slučaja i privođenja zločinca pred lice pravde.

Ta nada ne jenjava iako vrijeme odmiče, jer i dalje nadležni istražni organi s najviše federalne razine podgrijavaju tu nadu. Informirali su ga kako, navodno, nit istrage koja bi trebala voditi do zločinca nije prekinuta. I svi u obitelji Kafadar, njihovi prijatelji gospodarstvenici, Hrvati Brajkovića, župe u kojoj sada živi njih samo 400, a prije progona živjelo ih je oko 5600, svi Hrvati Lašvanske doline i srednje Bosne, iskreno se nadaju da se ta nit vodilja i neće prekinuti. Nada umire posljednja, rekli bismo!

S četrdesetak gospodarstvenika iz Viteza u Brajkoviće je došao i istaknuti aktualni dužnosnik zakonodavne federalne vlasti, federalni parlamentarni zastupnik Marinko Čavara, ujedno i visoko pozicionirani dužnosnik političke (HDZ-ovske) vlasti, njihov susjed iz Busovače. Jer, traži se i očekuje odlučan zahtjev struktura županijske i federalne vlasti, pa tako i zakonodavne, nadležnim policijskim strukturama, kako bi se što prije ovaj slučaj razriješio.

Na grobu Joze Kafadara

- Bez obzira na moju stranačku pripadnost, jasno ću kazati kako ovo pitanje i ovaj zločinački čin nadilazi stranačke okvire, naglasio je Čavara obraćajući se članovima obitelji Kafadar i gospodarstvenicima s kojima je stigao u Brajkoviće, objavio je portal Vecernji.ba.

Čavara je također kazao kako je to pitanje funkcioniranja države, koja na tom planu, kada su zločini (ubojstva) nad Hrvatima Travnika u pitanju, pada, i već odavno je pala. Kazao je također kako pitanje razrješenja ovog zločinačkog čina treba postavljati na svim razinama vlasti, u svim prilikama, kako bi se konačno ipak došlo do konačnog cilja, do ubojice, njegovih eventualnih pomagača i nalogodavaca.

Hoće li se i doći? Na žalost, odgovora ni nakon četiri i pol mjeseca od početka istrage nema.

Viteški gospodarstvenici su skupa s mjesnim župnikom fra Leonom Pendićem i fra Ivanom Kasalom iz viteške župe i ovaj put pohodili vječno počivalište njihovih prijatelja Kafadara, ubijenog Joze i sina mu Ante, prije dvije godine poginulog u prometnoj nesreći. Upalili su svijeće i molili se za njihove duše.

Komentara 1

CO
cope
17:48 11.10.2014.

Vas list naslovom "ubojica na slobodi"sugerira da je ubojica poznat a netko nece da ga uhapsi a to radite sa ociglednom namjerom da podignete nacionalne tenzije,pa ako znate koje ubojica I tko nece da ga uhapsi to morate da objavite inace ste I vi saucesnik u skrivanju vama poznatog ubojice.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?