Mostarska nevladina organizacija “Zajedno za naš grad”

Ugostitelji, građani i volonteri pomažu ugroženim Mostarcima

sdfsfsdf
15.03.2017.
u 21:00

Mostarska nevladina organizacija “Zajedno za naš grad” u protekle dvije godine koliko i postoji provela je desetine humanitarnih akcija, od onih u kojima pomažu ljudima u svom gradu, do pomoći pogođenima u poplavama i drugima kojima je pomoć bila potrebna, piše ba.n1info.com.

U posljednje vrijeme najviše rade na osiguravanju toplih obroka onima koji žive na rubu gladi.

“Spontano nastali-dio grada postali” parola je Udruženja Zajedno za naš grad čiji članovi na razne načine pomažu socijalno ugroženim osobama. Trenutno je u tijeku akcija dijeljenja toplih obroka starim i iznemoglim osobama težeg imovinskog stanja. U akciju su se uključili mostarski ugostitelji, građani i volonteri.

“Odazvali su se građani, domaćice su pravile kolače, sokove, osam restorana se prijavilo. Nosili smo im jakne, papuče, hrane, lijekove, a narod donese svašta pa im mi odnesemo”, kazao je Nermin Mehić, predsjednik Udruženja “Zajedno za naš grad”.

Nakon preuzimanja obroka koju je donirao jedan mostarski restoran kreću do Umije, šezdesetšestogodišnje starice, koja je samo jedna u nizu socijalno ugroženih osoba u ovom gradu. Živi sama i bez ikakvih primanja. Primala je socijalnu pomoć no i to joj je kaže ukinuto. Preživljava od pomoći dobrih ljudi.

“Svakako se ovdje snalazim, da mi ove kolege nisu došle i da mi ne donese hranu ja ne znam šta bi bilo sa mnom. Puno mi ovo znači i previše i nikad im ne mogu zaboraviti”, otkrila je Umija Krajišnik.

Zahvaljujući humanitarnoj akciji “Topli obrok za stare samce” svaki dan topao obrok ima i Smajo. Posla nema, te se kaže snalazi na razne načine.

“Stvarno je ovo zimsko razdoblje teško, ne možeš nigdje zaraditi marke, ali mogu vam zahvaliti mnogo i što drugima činite, ne samo meni”, istakao je Smajo Šarot.

Sretan što ima hranu za ovaj dan, odlazi u svoju trošnu kućicu. A upravo osmijeh na licima starca, najbolja je nagrada i potvrda članovima Udruženja da ono što rade i vrijedi.

“Osjećaj je zbilja fantastičan kad možete pomoći ljudima koji su u potrebi, kojima je potreba naša pomoć. Naša parola je “Zajedno u borbi protiv siromaštva”, mi činimo onoliko koliko možemo, na terenu smo svaki dan”, otkrila je Vesna Krtalić, članica Udruženja “Zajedno za naš grad”.

Financiraju se od dobrovoljnih priloga dobrih ljudi, najviše pomažu Mostarci iz inozemstva. ali i oni koji žive u gradu na Neretvi. Ono što žele je poslati pozitivnu sliku, poruku zajedništva, te da se pritekne u pomoć onima kojima je to neophodno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije