obrazovanje

Ujednačavanje prakse u svim školama i u pogledu pismenih vježbi za svaki razred

15.02.2019.
u 17:30

Zavod za odgoj i obrazovanje organizirao u proteklom je razdoblju je niz stručnih edukacija i radionica za učitelje i nastavnike odgojno-obrazovnih ustanova ZHŽ-a i HBŽ-a. Iz područja razredne nastave organizirane su dvije stručne edukacije i radionice o pismenim vježbama u nastavi hrvatskog jezika, piše Večernji list BiH. 

Različiti oblici

Učitelji su imali prigodu upoznati se s različitim oblicima pismenih vježbi u nastavi hrvatskog jezika te načinima i primjerima njihova izvođenja.

Učitelji su prošli načine pripremanja pismenih vježbi, ciljeve svake pojedinačne vrste vježbi te primjenjivost u pojedinim razredima.

Zbog ujednačavanja prakse u svim školama, predstavljeni su standardi u pogledu opsega, odnosno količine teksta pismenih vježbi za svaki pojedini razred (broj riječi i rečenica, broj riječi u rečenici). Radionice su obuhvatile i načine ispravljanja, vrste pogrešaka (što se smatra pogreškom, a što ne) te kriterije ocjenjivanja za svaki pojedini razred. Iz zemljopisa govorilo se o elementima i kriterijima ocjenjivanja u nastavi zemljopisa.

- U gotovo dva i pol sata izlaganja i konstruktivnih rasprava usuglašeni su elementi i kriteriji ocjenjivanja iz nastavnog toga predmeta. Nastavnicima su prezentirani oblici i načini ocjenjivanja (pismeno, usmeno i praktično), ostali oblici ocjenjivanja (referati, prezentacije, plakati, projekti) te opisno ocjenjivanje u rubriku bilješki.

Iz matematike je za djelatnike osnovnih škola organizirana edukacija o vrjednovanju učeničkih postignuća u nastavi matematike. Naglasak je bio na aktivnostima nastavnika koje im pomažu pravednije i objektivnije vrjednovati znanje učenika.

Obrazovanje odraslih

Posebno je naglašena važnost formativnog vrjednovanja učenika koje zahtijeva svakodnevnu usmenu i pismenu provjeru učeničkih postignuća (suvremena škola) što podrazumijeva interaktivnu nastavu i odnos “nastavnik - učenik” koji omogućuju bolji uvid u znanje i rad učenika, a time i realnije ocjenjivanje. Na osnovi dobivenih rezultata istraživanja prof. dr. sc Ljiljanka Kvesić je sudionicima edukacije ukazala na važnost kombiniranja formativnog i sumativnog vrjednovanja učeničkih postignuća što umanjuje relativizaciju i dovodi do pravovaljane zaključne ocjene. U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje iz RH organizirana je i stručna edukacija za učitelje i nastavnike informatike o temi “E- učenje i IT sigurnost“.

Za nastavnike strukovnih škola u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih RH organizirane su stručne edukacije i radionice iz područja ekonomske, strojarske i elektrotehničke skupine predmeta. Teme su bile “Digitalne vještine za nove poslove u obrnutoj učionici”, “Raspberry PI”...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije