Livno

Ukazali na značaj prevencije

19.03.2016.
u 07:00

Udruga žena oboljelih od raka dojke “Bistrica” Livno devetu godinu zaredom upriličila je manifestaciju - Dan narcisa.

Riječ je o humanitarnoj akciji Udruge žena oboljelih od raka dojke “Bistrica” Livno, u kojoj se prodaju narcisi, a prikupljena sredstva od prodaje namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, piše Večernji list BiH.

Ove hrabre i uporne žene u aktivnostima na prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke daleko su odmakle.

Mobilni mamograf

Zahvaljujući mobilnom mamografu, koji su uz pomoć dobrih ljudi, općinskih i županijskih institucija nabavile prije sedam godina, spašeno je mnogo ljudskih života.

Više podataka o tome i značaju akcije dao nam je Ivan Cikojević, koordinator Projekta prevencije i ranog otkrivanja raka dojke Hercegbosanske županije.

- S ponosom mogu istaknuti da obilježavamo 10 godina od uvođenje ovog projekta na području županije i po tome smo jedinstveni u cijeloj Federaciji BiH, jer je u drugim županijama taj projekt prekinut.

A što se tiče brojčanih podataka, mogu reći da smo napravili ukupno 8500 pregleda, od toga je u Livnu bilo 6000 pregleda i u Tomislavgradu 2500 pregleda. Potvrđenih karcinoma bilo je 115, gdje je znatan broj bio onih koji su bili asimptomatski, znači gdje ništa nije primijećeno, i u tome je značaj ovog projekta jer je prevencija najbolji lijek, istaknuo je Ivan Cikojević, koordinator Projekta prevencije i ranog otkrivanja raka dojke Hercegbosanske županije.

Slavica Gotovac, predsjednica Udruge žena oboljelih od raka dojke “Bistrica”, ističe kako je novooboljelih, na žalost, sve više te da je osobno posjetila šest žena koje su u ovoj godini operirane.

Najmlađa je 1994. godište, a najstarija - bakica od 84 godine.

Potpora sugrađanki

Udrugu ne čine samo oboljele žene, nego i njihove zdrave sugrađanke koje im radom i druženjem daju potporu.

Ovakve i slične manifestacije prigoda su za prikupljanje novih sredstava, razmjenu iskustava i uzajamno davanje potpore.

Predstavnici nadležnog Ministarstva, zdravstvenih ustanova i zavoda za zdravstveno osiguranje i javno zdravstvo Hercegbosanske županije svojim dolaskom na manifestaciju - Dan narcisa u organizaciji Udruge žena oboljelih od raka dojke “Bistrica” Livno, uz stručnu i financijsku, ženama daju i moralnu potporu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?