SKANDALOZNO

Umjesto branitelje, Helez daruje sufiste, lovce, šahiste, općine

'helez1 (1)'
Foto: ''
07.03.2014.
u 09:09

Najočitiji kriminal i u najmanju ruku čudnovati su transferi koji dolaze iz Ministarstva za pitanja branitelja FBiH koje vodi Zukan Helez

Svaki put kada Međunarodni monetarni fond (MMF) dođe u inspekciju izvršenih obveza kako bi odobrio novu tranšu kredita, vlasti u FBiH pronađu razlog da dodatno pritisnu razvojačene i umirovljene branitelje i smanje njihova prava. Do sada nijednom nisu posegnule za uštedama u ministarstvima i očitom kupovanju raznih podobnih kadrova udruženja koje financiraju. Najočitiji kriminal i u najmanju ruku čudnovati su transferi koji dolaze iz Ministarstva za pitanja branitelja FBiH koje vodi Zukan Helez. U posjedu smo raspodjele novca od kojih veliki dio ima veze samo sa stranačkom i prijateljskom promidžbom i čistim bezakonjem.

Čak i poljoprivrednicima

Ovaj izvještaj o transferima Ministarstva dostavljen je ministrima u Vladi Federacije, ali i Odboru za braniteljska i invalidska pitanja, rad, zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Kada se pak analiziraju izdvojena sredstva u pojedinim oblastima za temeljne udruge, može se zaključiti kako je u prošloj godini od oko 280.000 maraka izdvojeno oko 70 posto novca za udruženja s bošnjačkih područja u što je uključen i Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačke borbe u BiH koja je dobila jednak iznos novca kao i HVIDR-a HVO-a Herceg Bosne koja ime neuporedivo daleko više članova. Bez odobrenja federalne Vlade, ministar je pak 80.000 maraka rasporedio sebi važnim udruženjima. Među takvim dobitnicima je i Lovačko društvo Semešnica u Donjem Vakufu, ali i općina Glamoč, a posebno čudno je da su se na tome popisu našli i udruženje poljoprivrednika ZD županije ili Srednjobosanske županije.

Ministrova lista

Sportsko-rekreacijski klub iz Ilijaša. Helez je bio široke ruke i prema Udruženju za istraživanja o mističnome islamu sufizmu i misticizmu iz Fojnice. Sportski savez Donjeg Vakufa je od Ministarstva branitelja dobio 4000 maraka, ali i općine Goražde i Trnovo te Usora. U svom Bugojnu Helez je počastio ekološko udruženje Ami s 10.000 maraka, a Udrugu gluhih i nagluhih s 1500. Općine Doboj i Ključ dobile su ukupno 8000 maraka, a Nogometni klub Borac iz Jelaha 3000. Umjesto braniteljima, Helez je košarkašima Basketa iz Bugojna dao 3000, Lovačkome društvu 4000, nogometašima Radnika 1500 maraka. Čak je i Šahovski klub iz Istočnog Sarajeva od velikodušnog ministra koji podsjeća na kolegu iz poljoprivrede Jerku Ivankovića Lijanovića dobio 1000 maraka. I Udruženje za izučavanje tradicije Tavvufa iz Visokog je dobilo 5000 maraka.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Izdajnik
Izdajnik
19:21 07.03.2014.

Pa konstatirano je:Helez je samovoljni lopov koji radi toliko drsko i bezebrazno..ali radi i dalje i niko ga ne zaustavlja..da plačemo ili???

BO
Bosnjak
19:49 07.03.2014.

hahaha.....kuku lele ogromnih para...valjda nece da dodjeli falsifikovanim i laznim borcima ni feninga.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije