Čović s izaslanstvom VSTV-a

Unaprijediti mehanizme za zaštitu integriteta, digniteta i neovisnosti pravosudnog sustava

covic vstv
10.03.2016.
u 17:10

Čović je pozdravio visoko izaslanstvo sudbene vlasti i naglasio značaj takvog susreta kako bi se na djelu pokazala funkcionalnost države

Predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se s izaslanstvom Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, predsjednikom Milanom Tegeltijom, te potpredsjednicama Vijeća, Jadrankom Lokmić-Misiračom i Ružicom Jukić.

Čović je pozdravio visoko izaslanstvo sudbene vlasti i naglasio značaj takvog susreta kako bi se na djelu pokazala funkcionalnost države, koja posebice dolazi do izražaja putem međusobnog uvažavanja i dobre suradnje izvršne i sudske vlasti u BiH, kao dva važna stupa vladavine prava. 

Također je naglasio da je s ciljem zaštite integriteta, digniteta i neovisnosti pravosudnog sustava i institucija, kako od vanjskih, tako i od unutarnjih utjecaja, nužno unaprijediti zaštitne mehanizme, kako bi se isključila bilo kakva mogućnost njihove zloporabe.

Članovi izaslanstva VSTV su zahvalili na prijamu, naglasivši da je to prvi takav susret od 2007. godine, što današnjem sastanku daje osobit značaj. Od 2003. godine kada su inicirane reforme u području pravosuđa učinjeno je mnogo, ali je evidentna potreba za njihovim nastavkom u okviru postojećeg proširenog strukturalnog dijaloga, čija je svrha identifikacija slabosti postojećeg sustava, te pronalazak, usvajanje i primjena mjera za njihovo otklanjanje. 

Istaknut je značaj stručnog potencijala i autoriteta VSTV i njegovog uvažavanja u reformskim procesima, i općenito u procesu usvajanja europskih standarda i usklađivanja s europskom stečevinom u području pravosuđa, kao institucije čiji je temeljni mandat uspostavljanje i očuvanje neovisnog, učinkovitog i odgovornog pravosudnog sustava u Bosni i Hercegovini. 

Sugovornici su se složili da će proces europskih integracija koji je iznova reafirmiran i formaliziran podnošenjem zahtjeva za članstvo u EU pružiti odgovore i na izazove koji postoje u ovoj iznimno važnoj oblasti, ali da posebna odgovornost leži na izabranim dužnosnicima izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije