SISTEMATIZACIJA

Unitarizacija Porezne uprave protiv županija

porezna
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
24.02.2014.
u 09:37

Kako doznaje Večernjak, smisao cijeloga dokumenta je apsolutno sukladan stajalištima bošnjačke političke elite, daljnja federalna unitarizacija čak i uz kršenje zakona, otimanje nadležnosti županija i na štetu Hrvata

Četiri minute prije kraja radnoga vremena na Badnjak prošle godine u ispostavu u Mostaru stigao je novi-stari prijedlog sistematizacije radnih mjesta u Poreznoj upravi Federacije BiH. Dokument je to koji se godinama uz manje modifikacije pokušava poturiti, a odbio ga je provesti prijašnji federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda. Kako doznaje Večernjak, smisao cijeloga dokumenta je apsolutno sukladan stajalištima bošnjačke političke elite, daljnja federalna unitarizacija čak i uz kršenje zakona, otimanje nadležnosti županija i na štetu Hrvata.

Nijedan Hrvat

Cilj je očito zaposliti još više ljudi u ionako pretrpani središnji porezni ured u Sarajevu čime bi se još dodatno provela centralizacija, ali i dodatno promijenila nacionalna struktura na štetu Hrvata. Nije onda nimalo čudno da je na izradi prijedloga dokumenta koji bi trebao sada razmatrati ministar Ante Krajina te donijeti konačnu odluku, formalno prihvatiti ili odbiti ovaj dokument, nije radio nijedan Hrvat, niti su bili uopće zastupljeni najveći porezni uredi uz središnji u Sarajevu. O tim i brojnim drugim akrobacijama federalne Porezne uprave sindikalni predstavnici su upoznali Vladu Federacije BiH i Federalno ministarstvo financija izražavajući protivljenje izmjenama pravilnika o sistematizaciji. Oni upozoravaju da se pravilnikom ukidaju ovlasti po zakonu pripadaju županijama od prijama i obrade podataka, poreznog knjigovodstva, naplata poreza i rješavanje molbi o odgođenom plaćanju.

Hrvat zamjenik - fikus

Posebno je primjetno da je organizacijskom shemom zamjenik direktora, koji je u pravilu bio Hrvat, ustvari slijepo crijevo uprave bez ikakvih nadležnosti. Uveo bi se tajnik porezne koji bi postao moćniji i od samog zamjenika. Zamišljena je i služba direktora koji bi zaposlio ‘pravne i ekonomske’ eksperte, premda je cijela Porezna uprava upravo sačinjena od tih kadrova. Radno mjesto dobio bi i prevoditelj. Primjerice ministarstva nemaju posebnu, nego ovakvu zajedničku službu. Osnivanjem Centra za velike porezne obveznike ukinuli bi se regionalni odsjeci u Mostaru i Tuzli dok bi se sve strpalo u Sarajevo. Zaposlenici prosvjeduje i što se porezni uredi dijele na velike, srednje i male te im se na taj način oduzimaju ovlasti. Hoće li doći do unitarizacije, odlučit će ministar Krajina!

Ključne riječi

Komentara 2

MA
mate45
10:27 24.02.2014.

Kad je se HSP BiH i njegov Krajina usprotivio na bilo koji prijedlog bošnjačke Vlade.

MI
Miki2
17:54 24.02.2014.

Najveći dio poreza se ubire od tvrtki sa regije nastanjenom Hrvatskom manjinom. A da ne govorimo o kvartalnom haračenju inspektora poslanih iz SA Centra, e kako li će sada biti ako se provede dodatna centralizacija?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?