Zvizdić - Hahn:

Urađeno mnogo ozbiljnog posla na putu europskih integracija BiH

Zvizdić - Hahn
21.03.2016.
u 16:27

Povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn kazao je danas kako se od vlasti Bosne i Hercegovine očekuje kako do kraja travnja ili početka svibnja donesu odluke o nekoliko ključnih pitanja - adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), funkcionalnom mehanizmu koordinacije o pitanjima EU, uz poštivanje ustavnog uređenja BiH, daljnjim rezultatima u provedbi Reformske agende te objavljivanju popisa stanovništva.

To je izjavio nakon sastanka u Sarajevu s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, ministrom financija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom te entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović.

Hahn je pojasnio da, ukoliko bude došlo do razrješenja navedenih pitanja u predviđenom roku, Europsko vijeće može zadužiti Europsku komisiju da BiH uputi upitnik o spremnosti za članstvo, tako da odluka o daljnjem statusu BiH može biti donesena do kraja 2017. godine.

Zvizdić je istakao da je na sastanku konstatovano da je, u odnosu na stanje koje su zatekle aktuelne vlade, napravljen vrlo ozbiljan iskorak te da je urađeno mnogo ozbiljnog posla na putu europskih integracija BiH, kao i na provedbi brojnih reformi unutar zemlje.

Povjerenik Hahn je naglasio kako su vrata EU i dalje otvorena za BiH te da su sve institucije Europske unije (EU) veoma zainteresirane za područje zapadnog Balkana u smislu mogućih investicija, razvoja infrastrukture i ekonomije te daljnjeg procesa priključenja EU.

Jedna od ključnih tema o kojima su razgovarali bila je Reformska agenda, za koju je konstatovano da ide predviđenom dinamikom te da Vijeće ministara i entitetske vlade realiziraju projekte utvrđene unutar Akcionog plana provedbe Reformske agende.

S tim u vezi, rekao je Zvizdić, također je konstatovano da jačanje poslovnog okruženja treba staviti u fokus rada vlada BiH ove godine, kako bi stvorili atmosferu za kvalitetniji i ubrzaniji ekonomski razvoj.

U pogledu prilagodbe SSP-a, procijenjeno je kako taj posao treba i može biti završen u nekoliko idućih mjeseci, na način da se zadovolje kriteriji Europske komisije, ali i da se uvaže potrebe i prijedlozi BiH, posebno za oblast poljoprivrede kao jednog od važnih sektora u BiH.

Povjerenik Hahna su, kazao je Zvizdić, obavijestili kako se u pogledu mehanizma koordinacije "nalaze u fazi razgovora", odnosno da je Vijeće ministara usvojilo mehanizam koordinacije baziran na načelima kao što su ustavna nadležnost, usklađenost s SSP-om te efikasnost mehanizma koordinacije.

- Vijeće ministara ostaje čvrsto opredijeljeno da se do kraja ispoštuju takva načela, ali i da prihvatimo određene sugestije, a koje ćemo i danas čuti od predstavnika Vlade Republike Srpske, u segmentima u kojima mehanizam koordinacije mogu učiniti efikasnijim - istakao je Zvizdić na pres-konferenciji.

Napomenuo je kako je tijekom sastanka s Hahnom razgovarano i o potrebi izrade zajedničkih strategija - pogotovo u oblasti energetike, transporta i poljoprivrede, što je ključno kako bi BiH mogla kandidirati projekte iz ovih oblasti unutar različitih inicijativa, kao što su Berlinska inicijativa, Connectivity Agenda i druge.

Ove strategije su potrebne, naglasio je, kako se ne bi dešavalo da, kao što je bio slučaj prethodnih godina, BiH godišnje gubi oko 40-50 milijuna eura.

Jedno od ključnih pitanja o kojima je danas razgovarano bio je i popis stanovništva te je, s tim u vezi, konstatovano da je ovo pitanje prešlo iz okvira struke na polje politike, što je stvorilo čitav spektar problema.

Zvizdić je naglasio kako je pitanje popisa stanovništva - pitanje dokumenta značajnog za ekonomsko, društveno i socijalno planiranje BiH te da je to dokument bez kojeg naša zemlja neće biti u stanju u predviđenim rokovima popuniti upitnik za koji se očekuje kako će Europska komisija poslati početkom druge polovine ove godine.

- Popis nije samo pitanje numeričkog broja određenog naroda, to je mnogo širi dokument - podvukao je Zvizdić, pozivajući da se ovaj dokument tako i razumije.

Najavio je kako će pregovori o mehanizmu koordinacije na nivou Vijeća ministara sa dvije entitetske vlade biti nastavljeni danas.

Hahn je podsjetio kako je u BiH ranije zajednički usaglašena ambiciozna mapa puta i podvukao da je sada ključno da se taj pravac i zadrži, za što je potrebno donijeti odluke o ranije spomenutim pitanjima.

Kazao je da se ne radi samo o institucionalnom razvoju i dešavanjima već i o ekonomskom napretku zemlje te naveo primjer Srbije u kojoj su se pojavile strane investicije odmah nakon pokretanja pregovora o priključenju EU prošle godine.

Istakao je da strane investicije stvaraju nova radna mjesta, perspektivu i budućnost u bilo kojoj zemlji i zaključio da ne vidi razlog da se propusti bilo koja od prilika koje se nude BiH.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije